Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τα βρήκαν για τα άρματα μάχης προς την Ουκρανία, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

Οι πιέσεις προς το Βερολίνο για την αποστολή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία, φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς και είναι θέμα χρόνου να ανάψει το «πράσινο» φως για την εξαγωγή τους από τρίτες χώρες. Σε αυτό τουλάχιστον συγκλίνουν δημοσιεύματα τόσο στο γερμανικό όσο και στον αμερικανικό Τύπο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Der Spiegel και των εφημερίδων BILD και Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανία θα αποστείλει άμεσα μία ίλη – 14 άρματα – στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, θα εγκρίνει την αποστολή αρμάτων Leopard – συνήθως παλαιότερου τύπου 2 Α4 – από άλλες χώρες, καθώς η προϋπόθεση συγκατάθεσης της Γερμανίας για τη μεταπώληση ή τη διάθεσή τους σε τρίτους περιλαμβάνεται στους όρους πώλησης των αρμάτων. Νωρίτερα σήμερα σχετικό αίτημα υπέβαλε στο Βερολίνο η πολωνική κυβέρνηση, ενώ, όπως επισημαίνει το Spiegel, ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και στις σκανδιναβικές χώρες.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, μια ημέρα κατά την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην «ώρα του καγκελάριου» στην Bundestag, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ZDF.

Νωρίτερα απόψε, μεταδίδει η BILD, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί η παράδοση αρμάτων μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία. Το Βερολίνο είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θα συντονίσει τις σχετικές αποφάσεις του με αυτές της Ουάσινγκτον, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δηλώσει ευθέως ότι «θα μας διευκόλυνε πολύ εάν οι ΗΠΑ ελάμβαναν αντίστοιχη απόφαση». «Άρματα μάχης μόνο μαζί», φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την BILD.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), χαιρέτισε νωρίτερα απόψε την απόφαση της κυβέρνησης. «Ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη», σημείωσε και έκανε λόγο για «ανακουφιστικά νέα για τον ουκρανικό λαό». Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μιας αθώας χώρας, πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν και τόνισε ότι «με την πολύ μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να προσφέρει από κοινού με τους εταίρους της, σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο επιστροφής στην ελευθερία και στην ειρήνη – δεν θα εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος».

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Οι σύμμαχοι που θέλουν να στείλουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο μπορούν «να αρχίσουν να εκπαιδεύουν» τους Ουκρανούς, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει διχογνωμία «μεταξύ των συμμάχων για την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Τόνισε δε ότι το Βερολίνο θα δράσει γρήγορα, αν υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα.

Στο μεταξύ σήμερα, η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall έκανε γνωστό ότι θα έχει έτοιμα 29 άρματα Leopard 2 έως τον Μάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά έως και 139 άρματα στην Ουκρανία.

Τα 29 άρματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «κυκλικής ανταλλαγής» στρατιωτικού εξοπλισμού και προορίζονται για την Τσεχία και την Σλοβακία, οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού τύπου εξοπλισμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Θα είναι έτοιμα το β´ τρίμηνο του έτους και ανήκουν στην κυβέρνηση. Μετά μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο επικεφαλής της εταιρίας Άρμιν Πάπεργκερ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rheinmetall, η εταιρεία διαθέτει ακόμη 22 Leopard 2 τα οποία μπορούν να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και επιπλέον 88 Leopard 1. «Συνολικά, θα μπορούσαμε ως τις αρχές του 2024 να παραδώσουμε 139 άρματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο δίκτυο RND.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.