Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ στον Παναμά! «ΘΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ κόμμα-δορυφόρο με τα 28 εκ. ευρώ από το Κατάρ…»

Καθώς η Εύα Καϊλή παραμένει προφυλακισμένη στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες, οι νομικοί της παραστάτες μετριάζουν από τώρα τις προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα στην δεύτερη ακρόαση που θα γίνει σε περίπου ένα δεκαήμερο με αίτημα την έξοδό της, έστω και με περιοριστικούς όρους, από το κελί. Σε αντίθεση μάλιστα με την αισιοδοξία που υπήρχε στην πρώτη κιόλας φάση, “με νομικούς όρους” όπως έλεγαν, τώρα αναγνωρίζεται ότι τα πράγματα για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ πιο δύσκολα ακόμη και σε ποινικό επίπεδο. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ίδια αλλά επειδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι έρευνες των βελγικών αρχών απλώνονται ήδη πολύ πέραν του Qatargate, αγγίζουν και άλλους ευρωβουλευτές των οποίων αναμένεται με ταχύ ρυθμό η άρση της ασυλίας ενώ αναζητούνται σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ίχνη μαύρου πολιτικού χρήματος για άλλους σκοπούς…

Ένα βασικό κομμάτι αυτού του μεγάλου παζλ συνδέεται και με την υπόθεση των εμβασμάτων – μαμούθ που φέρεται να έχουν κατατεθεί σε τράπεζα του Παναμά από το Κατάρ για λογαριασμό της Εύας Καϊλή και μελών της οικογένειάς της. Τα σχετικά έγγραφα εμφάνισαν Ισπανοί ακτιβιστές κατά της διαφθοράς -και συγκεκριμένα η οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς ΑCODAP (Ενωση ενάντια στη Διαφθορά)- και τα παρέδωσαν στις εισαγγελικές αρχές της χώρας τους για περαιτέρω έρευνα. Ενώ πάντως στην Ελλάδα ο συνήγορος της ευρωβουλευτή Μιχάλης Δημητρακόπουλος προχώρησε σε αυστηρή διάψευση της ύπαρξης τέτοιων καταθέσεων, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, έχει διατάξει έρευνα και με επείγον έγγραφό του ζήτησε από τον ομόλογό του στον Παναμά να ενημερωθεί εάν έχουν όντως μεταφερθεί τέτοια εμβάσματα. Οι προς διερεύνηση λογαριασμοί φέρονται να είναι στην Τράπεζα Bladex of Panama και να ανήκουν στην Εύα Καϊλή, τον πατέρα της και την μητέρα της. Σε αυτούς εμφανίζονται να υπάρχουν 20 εκατομμύρια ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς την Εύα Καϊλή, 4 εκατομμύρια ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς τον πατέρα της και 4 εκατομμύρια ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς την μητέρα της.

Γύρω από τον πακτωλό των χρημάτων αυτών έχει αναπτυχθεί ήδη μια έντονη φιλολογία η οποία, κατά πολλούς, δεν είναι στον “αέρα” αλλά συνδυάζεται και με άλλες ενδείξεις πολιτικών καταστάσεων και διεργασιών. Δεν περνά απαρατήρητο επί παραδείγματι ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα που φέρεται να έκανε lobbying υπέρ του Κατάρ η κ. Καϊλή ανέπτυσσε ταυτόχρονα έντονη δραστηριότητα αναφορικά και με τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης την κατήγγειλε (με καθυστέρηση βεβαίως) ως “δούρειο ίππο” της ΝΔ αλλά ήταν ήδη κοινό μυστικό ότι η ευρωβουλευτής βρισκόταν σε προχωρημένες επαφές με την ηγεσία της ΝΔ. Οι περισσότεροι θεωρούν μέχρι τώρα ότι οι συζητήσεις αφορούσαν την μεταγραφή της στο κυβερνών κόμμα εν όψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Πιο κοντά στην πραγματικότητα φαίνεται ότι βρίσκονται όμως εκείνοι που γνώριζαν ότι η κ. Καϊλή είχε ανέκαθεν τις δικές της αρχηγικές φιλοδοξίες, από τότε που βρισκόταν στο πλευρό του Ν. Ανδρουλάκη. Εδώ και αρκετό καιρό μάλιστα είχαν αναζωπυρωθεί, όπως λέγεται, οι κουβέντες για την ανάγκη να στηθεί ένας νέος κομματικός σχηματισμός που θα λειτουργούσε ως δορυφόρος της ΝΔ, είτε σε συνθήκες απλής αναλογικής είτε, σε επόμενη φάση, ως συμπλήρωμα για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ένα εγχείρημα ανάλογο με αυτό που επιχειρήθηκε παλαιότερα πλην όμως ναυάγησε με το Ποτάμι και τον Στ. Θεοδωράκη ενώ η σύγχρονη αναγκαιότητά του στηρίχθηκε κατά τις πληροφορίες στην εκτίμηση ότι τελικά το ΠΑΣΟΚ και ο σημερινός αρχηγός του θα λειτουργήσουν στην πορεία περισσότερο ως “δεκανίκι” του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς. Αυτό που μένει να ερευνηθεί είναι αν εάν -όπως υποστηρίζεται- η χρηματοδότηση για να προχωρήσει και να σταθεί αξιοπρεπώς ένα τέτοιο εγχείρημα συνδέεται με κονδύλια από το Κατάρ και αλλού…

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όσον αφορά τα εμβάσματα από την Ντόχα δεν φαίνεται πως πρόκειται για τη μόνη σχετική έρευνα που γίνεται από τις βελγικές αρχές. Ο ευρωπαϊκός Τύπος -που πρωτοστατεί στις αποκαλύψεις- έγραψε ότι ο άτεγκτος εισαγγελέας της υπόθεσης Μισέλ Κλεζ, ερευνώντας τη διαδρομή του χρήματος από τo Κατάρ, βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι έχει ενδείξεις ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε πολλές τράπεζες εκτός Ευρώπης. Συγκεκριμένα ερευνάται εάν ο εγκέφαλος του κυκλώματος, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή Φρ. Τζόρτζι είχαν μεταφέρει τα πετροδολάρια της Ντόχα και στην Βραζιλία την οποία μάλιστα είχε επισκεφθεί και η προφυλακισμένη ευρωβουλευτής μαζί με την αδελφή της. Οι έρευνες αφορούν σε επτά τρεχούμενους λογαριασμούς των Τζόρτζι, Παντσέρι και Λούκα Βισεντίνι με τα πρώτα στοιχεία να οδηγούν και σε άλλους λογαριασμούς ακόμη και στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη βραζιλιάνικο πιστωτικό ίδρυμα «Lift Bank», κατά την ιταλική La Repubblica. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα οικονομικό σκάνδαλο οδηγεί στον «φορολογικό παράδεισο» του Παναμά. Ένα τέτοιο σκάνδαλο ερευνούσε και η διακεκριμένη ερευνήτρια δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία που δολοφονήθηκε το 2017 στην Μάλτα, οδηγώντας μάλιστα στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού αφού συνεργάτες του βρέθηκαν μπλεγμένοι στο έγκλημα και στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου το οποίο λέγεται ότι είχε και αυτό τη ρίζα του στις χώρες του Κόλπου.

Ο ρόλος της Μανταλένας Καϊλή άλλωστε μπορεί να αποδειχθεί κομβικός αφού οι ΜΚΟ -που έχουν μπει και αυτές στο μικροσκόπιο για τη λήψη ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη διαχείρισή τους- “ανοίγονταν” με το δικό της όνομα. Και ίσως συμπτωματικά η έμπνευση για τη δημιουργία της ΜΚΟ European Law Observatory on New Technologies – Elontech- που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας τούς ήρθε, όπως έλεγαν, σε ένα τέτοιο εξωτικό ταξίδι…

Η κ. Καϊλή θα χρειαστεί να πείσει τις βελγικές αρχές όχι μόνο ότι την “πρόδωσε” ο σύντροφός της και ότι δεν γνώριζε την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι τους και παρέδωσε στον πατέρα της για να τα εξαφανίσει αλλά και σε τι οφείλονταν επί παραδείγματι οι εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες της, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, με την άλλη σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά που αντικατέστησε τον Παντσέρι ως επικεφαλής στην Επιτροπή της Ευρωβουλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επίσης υπό διερεύνηση εξακολουθεί να είναι -παρά την αφωνία των ελληνικών μέσων- και ο ρόλος του Μαργαρίτη Σχοινά αφού πέρα από τις γνωστές ευθυγραμμισμένες με την κ. Καϊλή δηλώσεις του υπέρ του Κατάρ, βρέθηκε να έχει κάνει, στο δωμάτιο 3G-3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγο προτού ξεκινήσει το Μουντιάλ συναντήσεις με την αντιπροσωπεία των Καταριανών αξιωματούχων που είχαν εγκατασταθεί στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s και φούσκωναν εκείνες τις ημέρες με χρήματα τις βαλίτσες του Παντσέρι, του Τζόρτζι και προφανώς και άλλων.

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.