Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Συνεχόμενο σφυροκόπημα κατά Ντογιάκου – «Καταπέλτης» από τον ΔΣΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις νομικών και καθηγητών στην προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να «γδύσει» την ΑΔΑΕ από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητά της, την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών από κάθε επιβουλή.

Την ώρα που η κυβέρνηση, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει την Ανεξάρτητη Αρχή και συσκοτίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιλέγοντας να κατηγορεί την αντιπολίτευση για υπονόμευση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και για «συντονισμένο σχέδιο φθοράς» εναντίον της κυβέρνησης, νομικοί, δικαστές, συνταγματολόγοι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, κατακεραυνώνουν το ατόπημα του Ισίδωρου Ντογιάκου, που γνωμοδότησε, ενάντια στην προγενέστερη γνωμοδότηση του ίδιου του Αρείου Πάγου, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τα θύματα παρακολούθησης.

«Καταπέλτης» από τον ΔΣΑ

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της γνωμοδότησης Ντογιάκου, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβέσος, στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Συλλόγου, ο ΔΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση-κόλαφο για το θέμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αναφέρεται ειδικά στο γεγονός ότι το ατόπημα Ντογιάκου κατεδαφίζεται από προγενέστερη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του εισαγγελέα Αρείου Πάγου συνίσταται στη διατύπωση της γνώμης του γενικώς και αφηρημένως ως προς την αμφιλεγόμενη έννοια διατάξεων νόμων και ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος και πάντως ΟΧΙ επί υποθέσεων επί των οποίων επελήφθησαν οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές».

Έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της ΕΔΕ

Με τη διαπίστωση ότι η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου «προκάλεσε έντονο δημόσιο και επιστημονικό διάλογο αναφορικά με την έκταση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ καθώς και ως προς την δυνατότητα έκδοσης γνωμοδότησης σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση», μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησαν έκτακτη σύγκλησή του.

EUROKINISSI

Επισημαίνουν ότι είναι επιβεβλημένο να λάβει επίσημα θέση η ΕΔΕ, καθώς «έχει δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον για το ευαίσθητο θέμα του απορρήτου των επικοινωνιών».

Νέες υπογραφές στη δήλωση των 16 Συνταγματολόγων…

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσθήκη υπογραφών, στη δήλωση-ράπισμα των 16 Συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του Ισίδωρου Ντογιάκου, επισημαίνοντας ότι η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ έχει απονεμηθεί σε αυτήν απ’ ευθείας από το Σύνταγμα, και συνεπώς δεν μπορεί να περιοριστεί από τον νομοθέτη. Και τονίζουν ότι ως αρμόδια κατά το Σύνταγμα να διασφαλίζει το απόρρητο, η ΑΔΑΕ δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Στους Ν. Αλιβιζάτο (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευ. Βενιζέλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Γ. Δελλή (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γ. Δρόσο (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ακ. Καϊδατζή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ιφιγένεια Καμτσίδου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Αλ. Κεσσόπουλο (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ξ. Κοντιάδη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Χ. Κουρουνδή (Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Π. Μαντζούφα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Λίνα Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ν. Παπασπύρου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γ. Σωτηρέλη (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γ. Τασόπουλο (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βασιλική Χρήστου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) προστέθηκαν ακόμη τρεις.

Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Ανθόπουλος (καθηγητής Δικαίου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Τακτικό Μέλος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), Νέδα Κανελλοπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και η Πόπη Φουντεδάκη (καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, επίσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί επί του θέματος η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που έχει ως επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο και που, επίσης, θίγεται από την ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

…και μια «υπαναχώρηση»

Ωστόσο, ο καθηγητής Φίλιππος Σωτηρόπουλος, που περιλαμβανόταν στην αρχική λίστα των 16 καθηγητών, δήλωσε ότι δεν συνυπέγραψε τη δήλωση για τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Με επιστολή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνει:

«Φέρομαι ότι συνυπέγραψα δήλωση με συναδέλφους καθηγητές του συνταγματικού δικαίου σε σχέση με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 1/2023 που αφορά το γνωστό ζήτημα των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ και της δικαστικής αρχής. Ουδέποτε συνυπέγραψα τη δημοσιευθείσα δήλωση. Σημειώνω δε ότι η άποψή μου για το ζήτημα είναι τελείως αντίθετη προς τη δήλωση των συναδέλφων καθηγητών».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος τόνισε ότι ο ίδιος ανέγνωσε τη δήλωση των 16 συνταγματολόγων στον κ. Σπυρόπουλο και εκείνος τον «διαβεβαίωσε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενό της και την προσυπογράφει. Πρόκειται, συνεπώς, για υπαναχώρηση», πρόσθεσε.

Το «φρένο» της αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Παράλληλα, στη Βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβαλαν το πρώτο εμπόδιο στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αντικαταστήσει τα μέλη της ΑΔΑΕ που λήγει η θητεία τους με πρόσωπα αρεστά και ελεγχόμενα από την κυβέρνηση.

Για την αντικατάσταση των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών απαιτείται πλειοψηφία 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι να διατεθειμένα να συναινέσουν στο σχέδιο της κυβέρνησης να θέσει την ΑΔΑΕ υπό τον έλεγχό της.

Το θέμα δεν τέθηκε καν προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι στη Διάσκεψη δεν υπήρχε πλειοψηφία που να διασφαλίζει την «αντικατάσταση» των μελών της επιτροπής και το ζήτημα θα τεθεί όταν υπάρξει πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι για την εκκρεμότητα δεν υπάρχει μόνο για την αντικατάσταση των τριών τακτικών και τεσσάρων αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ, αλλά και στις Ανεξάρτητες Αρχές του Συνηγόρου του Πολίτη, του ΕΣΡ και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Τι λένε τα κόμματα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παράλληλα συνεχίζουν το σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης, για την επιχείρηση ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής, παράλληλα με τους δύο βουλευτές του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την επίσημη γραμμή, την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Κώστα Τζαβάρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό αν θα αποδεχθεί δημόσια ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια» ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση για να κρύψει τις ευθύνες του;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, με δήλωσή του στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «ο κ. Ντογιάκος υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές του, αφού ουσιαστικά απείλησε την ΑΔΑΕ και τον επικεφαλής της με ποινικές κυρώσεις, επειδή ο κ. Ράμμος διερευνά μια υπόθεση την οποία η Κυβέρνηση συσκοτίζει και συγκαλύπτει».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.