Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση-αντιπολίτευση για τον Κασιδιάρη

Σε πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βάλει «φρένο» σε τυχόν είσοδο στη Βουλή του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ενώ, ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι γίνεται απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, κυβερνητικές πηγές, έσπευσαν να αποδώσουν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «λόγους πολιτικών εντυπώσεων».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ προειδοποιεί πως δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών από τις εκλογές. Η πρόταση βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Πώς εννοεί η κυβέρνηση τη «συνεννόηση»

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του Μαξίμου προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν, μιλώντας για «δηλώσεις και κινήσεις πολιτικών εντυπώσεων».

Επαναλαμβάνουν ότι ο πρωθυπουργός στην πρότασή του έχει τονίσει πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση» και πως «αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου».

Και προσθέτουν ότι «δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε ήδη προδικάσει το αποτέλεσμα του διαλόγου, όπως τον εννοεί και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση, δηλαδή να μιλά για συνεννόηση και τελικά να μην υιοθετεί καμία από τις προτάσεις που κατατίθενται, λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε» διότι αυτό «δεν είναι κάτι που απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες».

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, στην οποία ελπίζουμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη. Τα απολύτως αυτονόητα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε αναφερόμενος στο «κόμμα Κασιδιάρη» και την νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Το απολύτως αυτονόητο είναι ότι έχουμε ανθρώπους καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που προσπαθούν με άλλη προβιά να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ανακηρύξει ο Άρειος Πάγος υποψήφιο το κόμμα τους. Οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία -πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος- να το αποτρέψει. Ο πρωθυπουργός συναισθανόμενος την ευθύνη και το χρέος θα προχωρήσει σ’ αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω να τύχει ευρύτερης αποδοχής», πρόσθεσε.

Και κατέληξε:

«Σε κάθε περίπτωση αυτό θα το προχωρήσουμε. Δεν είναι κάτι που απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες. Αποσαφηνίζει κάποια πράγματα που ήδη ισχύουν και ταυτόχρονα συναντιέται και με την κοινή λογική. Όταν κάποιος είναι καταδικασμένος και προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συγγενή του ως επικεφαλής μιας οργάνωσης, κρύβοντας ότι αυτός είναι η πραγματική ηγεσία, η δημοκρατία δεν πρέπει να είναι αφελής απέναντι σε τέτοιου είδους τρικ και τεχνάσματα».

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Χρειάζονται διορθώσεις

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρουν ότι το κόμμα δεν είναι αρνητικό επί της αρχής, ωστόσο πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις, τις οποίες και έχουν καταθέσει, ώστε η ρύθμιση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να μην αφήνεται κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι έχει επιτραπεί στον Ηλία Κασιδιάρη να ανεβάζει βίντεο και να προωθεί τις πολιτικές του ενώ είναι στη φυλακή.

ΚΚΕ: Όχι σε γενικεύσεις που αφήνουν χώρο στη θεωρία των δύο άκρων

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο για τον αποκλεισμό ναζιστικών κομμάτων από τις εκλογές, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, «αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές».

Και τονίζει ότι «αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κ.λπ.»

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.