Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Πάρτι» αισχροκέρδειας στη χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος

Κάτω από τα 100 ευρώ/MWh πέφτει η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, για πρώτη φορά από το «ράλι» ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυρε και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Για σήμερα, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πέφτει στα 86,77 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση περίπου 35% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (στα 132,48 ευρώ/MWh η μέση τιμή για τις 17 Ιανουαρίου).

Η πτωτική αυτή πορεία αποδίδεται αφενός στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (55,74% σήμερα, 51,97% χθες), αφετέρου στη ραγδαία συρρίκνωση της «μερίδας» του φυσικού αερίου (10,89% σήμερα, 9,39% χθες). Οι εξελίξεις έρχονται να καταρρίψουν το αφήγημα κυβέρνησης και ηλεκτροπαραγωγών ότι οι αυξήσεις της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα οφείλονται κατ’ εξοχήν στις αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου -η οποία υποχωρεί εδώ και καιρό- και να επιβεβαιώσουν ότι στη χώρα μας οι μειώσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται να ενσωματωθούν με… χρονοκαθυστέρηση – σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος ακολουθεί πτωτική πορεία ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και το «πάρτι» αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε επί μακρόν τα ευρωπαϊκά «πρωτεία» στην ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση χονδρική τιμή κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 31/8/2022 φτάνοντας τα 697,41ευρώ/Mwh.

● Αύξηση κατά 11,11% κατέγραψε η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές) στην Ελλάδα το 2022, φτάνοντας τις 86,18 Τεραβατώρες (TWh) συγκριτικά με 77,56 TWh το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Το συντριπτικό ποσοστό εγχώριας κατανάλωσης (73,55%) αποδίδεται στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το 21,5% σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις και το 4,95% στις εγχώριες βιομηχανίες.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.