Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Παιχνίδια κατασκοπείας στη θάλασσα της Μεσογείου

Πεδίο μυστηριωδών μονομαχιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και του ρωσικού στόλου παραμένει η Μεσόγειος. Προκλήσεις που σχεδόν πάντα περιορίζονται σε αψιμαχίες εκ του μακρόθεν με τα ραντάρ να δείχνουν το ένα προς το άλλο ή με εκτυφλωτικά μπαράζ ηλεκτρομαγνητικών ενοχλήσεων.

Όλο και πιο συχνά, όμως, οι αποστάσεις μικραίνουν και τα αντίπαλα αεροπλάνα και πλοία περνούν «σε κόντρα». Πυρηνικά υποβρύχια ξεπροβάλλουν ξαφνικά και δείχνουν απειλητικά τη θέση τους. Τέτοιοι ελιγμοί μένουν σχεδόν πάντα μυστικοί, ενώ πού και πού παρεμβαίνουν παρατηρητές.

Ο Φρέντερικ βαν Λόκερεν, πρώην αξιωματικός του βελγικού ναυτικού, αναγνώρισε την άφιξη του πιο σύγχρονου κατασκοπευτικού πλοίου της Μόσχας στη Μεσόγειο. Το «Yury Ivanov» μπήκε από το Γιβραλτάρ και παρακολουθούσε τις ακτές της Σικελίας διασχίζοντας τη διαδρομή του αεροπλανοφόρου «WH Bush», της αμερικανικής ναυαρχίδας στην Ευρώπη.

Το “Ivanov”, ένα πολύ ισχυρό πλοίο που διαχειρίζεται η GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), έχει άκρως απόρρητο εξοπλισμό και φαίνεται να διαθέτει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ικανό να συντονίζει τη συλλογή δεδομένων για εκπομπές ραδιοφώνου και ραντάρ. Διαθέτει επίσης μονάδα ελέγχου που διαχειρίζεται αυτόματα το μπλοκάρισμα -δηλαδή την ενόχληση- των συσκευών που αναγνωρίζονται. Έχει μήκος 95 μέτρα και σε αντίθεση με άλλα πλοία του είδους -που συχνά μοιάζουν εξωτερικά με πολιτικά σκάφη- έχει αντιαεροπορικό όπλο για να κρατά έξω από ελικόπτερα ή αεροσκάφη.

Στο «Yury Ivanov» ανατίθενται μόνο ειδικές αποστολές: πριν ένα χρόνο της εστάλη να αναλύσει τον εξοπλισμό του νέου βρετανικού αεροπλανοφόρου «Queen Elizabeth». Τώρα φαίνεται να οδηγεί τη φρεγάτα «Admiral Gorshkov», την πρώτη στον κόσμο οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους, η οποία κατευθύνεται προς τις Στήλες του Ηρακλή, εκατέρωθεν του Στενού του Γιβραλτάρ.

Το ταξίδι της φρεγάτας από τις Βόρειες Θάλασσες παρακολουθεί το ΝΑΤΟ με νορβηγικά πλοία αρχικά, βρετανικά στη συνέχεια και γαλλικά τώρα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.