Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η γραμματέας του Καλογρίτσα έκανε λόγο για φακέλους με λεφτά προς το κόμμα

Το προφίλ ενός γνωστού επιχειρηματία που δεν είχε ανάγκη τις τηλεοπτικές άδειες επιχείρησε να σκιαγραφήσει η επί 40 έτη ειδική γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, καταθέτοντας σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες στο οποίο κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Η κ. Ευθαλία Διαμαντή κατέθεσε ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)» και υποστήριξε ότι χρήματα δινόντουσαν και σε δημοσιογράφους, όπως και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν την λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας που φέρονται ότι σχεδίαζαν. Όταν η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή της επισήμανε πως δεν το είχε αναφέρει αυτό στην ανακρίτρια η κ. Διαμαντή είπε: «ίσως δε ρωτήθηκα».

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι από τον επιχειρηματία ζήτησαν να βοηθήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού, που θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος στο οποίο κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς και το κόμμα.

Είπε ακόμα ότι από τον κ. Καλογρίτσα ζήτησαν να «δανείσει» το όνομά του για τη σύσταση του καναλιού, ενώ έκανε λόγο για καθημερινές επισκέψεις του πρώην υπουργού στον εργοδότη της.

Δυσκολεύτηκε πάντως να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις. Ενδεικτικές ήταν οι ερωτήσεις του οικονομικού εισαγγελέα, Δημήτρη Ασπρογέρακα προς τη μάρτυρα:

Εισ. Από ποιο πρόσωπο- φορέα- εταιρεία θα επιστρέφονταν υπότιθεται τα χρήματα στον κ. Καλογρίτσα; Είναι δυνατόν να πείθεται ένας τέτοιος επιχειρηματίας από λόγια;
– Πειθόταν από λόγια του κ. Παππά.
Εισ. Η εταιρεία Τοξότης δεν είχε καλή οικονομική πορεία εκείνη την εποχή, σωστά;
– Ναι εκείνη τη στιγμή υπήρξαν προβλήματα.
Εισ: Η ρευστότητα όμως καλύφθηκε από τα δάνεια; (σ.σ. ο Καλογρίτσας πήρε δάνεια 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων αποπληρώθηκαν 8 εκατ. χρέος προς το Δημόσιο του γιού του)
Εισ.: Ε τότε τι τα ήθελε τα 3 εκατομμύρια του Χούρι (σ.σ. της κατασκευαστικής CCC) αφού είχε τα δικά του λεφτά;
Η μάρτυρας δεν απάντησε.
[…]

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, για τον οποίο επισήμανε ότι πριν την καταβολή της 1ης δόσης υποσχόταν ότι χρήματα υπάρχουν σε Κύπρο και Ελβετία και έρχονται και πρόσθεσε ότι μέσα στο γραφείο του επιχειρηματία ο κ. Παππάς είπε στον κ. Αρτεμίου: «Αρτέμη, πες στον Καλογρίτσα ότι τα χρήματα θα έρθουν».

Αιχμές κατά της μάρτυρα από τους συνηγόρους του Ν. Παππά

Οι Γιάννης Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλους, συνήγοροι του κ. Παππά, σε δήλωσή τους αναφέρουν:  «Η μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, κυρία Θάλεια Διαμαντή, κατέθεσε πως ο εργοδότης της «ήθελε» να δημιουργήσει και να ηγηθεί τηλεοπτικού σταθμού και επένδυσε «πάρα πολλά χρήματα, επταψήφιο ποσό» στη συμμετοχή του γιου του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στη δημιουργία και απασχόληση δημοσιογραφικής ομάδας. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έβαλε απλά και μόνο το όνομά του στη διεκδίκηση μιας τηλεοπτικής άδειας, ότι δεν ήταν ένας «μπροστινός», αφού επένδυε οικονομικά και ήλεγχε την προετοιμασία και τη συμμετοχή της οικογένειάς του στον διαγωνισμό. Επεσήμανε, ακόμα, ότι ο κ. Καλογρίτσας επένδυσε χρόνο και κατέβαλε προσωπική προσπάθεια για την εξεύρεση εταίρου. Και πως, χρόνια μετά, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Χούρι, όταν ο ίδιος κλήθηκε – μετά από δικαστική απόφαση – να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ της μεταξύ τους συναλλαγής.

Η κυρία Διαμαντή, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, παραδέχθηκε ότι οι αναφορές της είναι αποτέλεσμα της «κρίσης» της και ενημέρωσης που είχε από μια… μισάνοιχτη πόρτα. Χωρίς, βεβαίως, να συμμετέχει σε συναντήσεις και χωρίς να έχει ίδια γνώση των θεμάτων που εξετάζονται. Όπως παραδέχθηκε, «δεν άκουγα όλες τις συζητήσεις, άκουγα ως ένα όριο. Δεν ήμουν πάντα παρούσα». Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο κύκλο γνωριμιών του κ. Καλογρίτσα και τις επαφές του με πολιτικούς από πολλούς πολιτικούς χώρους, επιχειρηματίες, κ.ά.

Με αδιαμφισβήτητο δεδομένο τη σχέση εξαρτημένης εργασίας της κυρίας Διαμαντή από τον κ. Καλογρίτσα και πιθανό τον επηρεασμό της από τον εργοδότη της, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα νεότερο.

Αυτά που κυριάρχησαν ήταν οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες «πληροφορίες» και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αλλά η αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση τον κήρυξε έκπτωτο. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής».

Οι συνήγοροι του επιχειρηματία Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος σε δήλωσή τους επισήμαναν ότι «είναι πια σύνολο βασικών μαρτύρων που έως τώρα έχουν καταθέσει και από μαρτυρίες τους προκύπτει σαφέστατα η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του κυρίου Παππά».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο, Παρασκευή, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να κληθούν να καταθέσουν στις 20 Ιανουαρίου 2023 οι αδελφοί Σάμερ και Γουάελ Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC). Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει προς το δικαστήριο οι συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.