Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρευνα: Οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα κινδυνεύουν από την πείνα

Περισσότεροι από ένας στους τρεις και, ακριβέστερα, το 35,6% των Ελλήνων ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν «κίνδυνο υποσιτισμού», την ώρα που ήδη πάνω από ένας στους δέκα (το 10,4%) ηλικιωμένους είναι υποσιτισμένος.

Οι ηλικιωμένοι που συγκατοικούν έχουν σημαντικά καλύτερη διατροφική κατάσταση από αυτούς που ζουν μόνοι, ενώ η σημασία της σωστής διατροφής αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της υγείας, ενδεχομένως και σε χρόνιες ασθένειες, αν και αυτή η παράμετρος πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αυτά τα  ευρήματα προκύπτουν από την έρευνα τριών ελληνικών Πανεπιστημίων, η οποία δημοσιεύτηκε στo εξειδικευμένο περιοδικό Nutrients του MDPI (εκδοτική επιστημονικών περιοδικών ανοιχτής πρόσβασης με έδρα την Ελβετία), από το οποίο αναδημοσίευσε χθες τη σημαντική έρευνα το ελληνικό ηλεκτρονικό διατροφικό site, cibum.gr.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να βελτιώσουν ακόμη και την ποιότητα του ύπνου σε άτομα με νοητική υστέρηση, ενώ τα διατροφικά πρότυπα φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου.

Aναλυτικότερα, η μελέτη Ελλήνων επιστημόνων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διερεύνησε τις συσχετίσεις μεταξύ της διατροφικής κατάστασης, της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία, των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και της ποιότητας ύπνου σε Ελληνες ηλικιωμένους από 14 διαφορετικές ελληνικές περιοχές.

Η έρευνα, αξιοποιώντας ένα αρκετά μεγάλο δείγμα, 3.405 ηλικιωμένων άνω των 65 ετών (εκ των οποίων το 42,9% ανέφερε χαμηλό ετήσιο εισόδημα, το 38,3% μεσαίο και το 18,8% υψηλό ετήσιο εισόδημα ετών) ανέδειξε τα εξής ευρήματα:

10,4% των ηλικιωμένων Ελλήνων φέρονται υποσιτισμένοι, ενώ το ποσοστό όλων όσοι είναι κοντά στα όρια υποσιτισμού και αντιμετωπίζουν «κίνδυνο υποσιτισμού» καταγράφεται στο 35,6%.

34,9% των ηλικιωμένων ζουν μόνοι και το 65,1% συγκατοικούν με άλλους.

24,2% ήταν καπνιστές και το 75,8% όχι.

50,1% των ηλικιωμένων είχε χαμηλή ποιότητα ζωής που επηρεάζει την υγεία τους.

41,1% είχε χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το 34,4% είχε μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και το 24,6% είχε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

41,1% είχε ανεπαρκή Δείκτη Ποιότητας Υπνου (ΔΠΥ).

• Οι ηλικιωμένοι που ζούσαν με άλλους είχαν σημαντικά καλύτερη διατροφική κατάσταση από αυτούς που ζούσαν μόνοι.

• Οι καλά σιτισμένοι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά πιο συχνά μέτρια ή υψηλή σωματική δραστηριότητα επίπεδα σε σύγκριση με τα άτομα που κινδυνεύουν από υποσιτισμό και τα υποσιτισμένα.

• Οι ηλικιωμένοι με καλή διατροφή είχαν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν μέτρια ή υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας από εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού ή είναι υποσιτισμένοι.

• Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ηλικιωμένοι εμφάνισαν 81% μεγαλύτερη πιθανότητα χειρότερης διατροφικής κατάστασης.

Επιπλέον, η λήψη επί 12 εβδομάδες συμπληρωμάτων διατροφής και η πιο ενεργή σωματική δραστηριότητα σε ηλικιωμένους που ζουν σε ιδρύματα αποδεικνύεται ότι προκαλούν θετικά αποτελέσματα τόσο στη διατροφική κατάσταση όσο και στην ποιότητα ζωής τους.

Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ καλής διατροφικής κατάστασης, ύπνου υψηλής ποιότητας, ενεργού τρόπου ζωής και καλής ποιότητας ζωής. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφικής κατάστασης, ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία, ποιότητας ύπνου και σωματικής δραστηριότητας σε ελληνικό ηλικιωμένο πληθυσμό.

• Η Mini Nutritional Asses-sment χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης, η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο Short Form Healthy Survey, η ποιότητα ύπνου αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Ποιότητας Υπνου του Πίτσμπουργκ και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας αξιολογήθηκαν μέσω της κοινότητας International Physical Activity.

Η μελέτη υπογραμμίζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ καλής διατροφικής κατάστασης, ύπνου υψηλής ποιότητας, ενεργού τρόπου ζωής και καλής ποιότητας ζωής

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.