Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ακρίβεια, υψηλός πληθωρισμός και «πρωταθλητισμός» στην τιμή ρεύματος

Με δυσοίωνους οικονομικούς οιωνούς (αλλά και… δεδομένα) ξεκίνησε το νέο έτος, συνεχίζοντας ουσιαστικά την ίδια πορεία που ακολούθησε το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο κυριάρχησε η συνεχής άνοδος των τιμών σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Με την ακρίβεια, λοιπόν, να μαστίζει εδώ και πολλούς μήνες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έγινε γνωστό πως ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε ξανά σε υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο του 2022, αγγίζοντας το 7,6%, από 8,8% τον περασμένο Νοέμβριο. Αν και ελαφρά βελτιωμένες, οι τιμές αυτές παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς για τους καταναλωτές, τη στιγμή που οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν ότι ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης δεν προβλέπεται πριν από το 2024. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο πληθωρισμός για τον Δεκέμβριο του 2021 είχε κλείσει στο 4,4%.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας συνεχίζει τον… πρωταθλητισμό στη χονδρική τιμή του ρεύματος, καθώς για 17η συνεχή ημέρα έχουμε την πρωτιά σε όλη την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν περίπου τη μισή χονδρική τιμή ρεύματος (104 ευρώ ανά μεγαβατώρα) από τη χώρα μας (207 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η Ιταλία είναι η χώρα που ακολουθεί την Ελλάδα, έχοντας τιμή 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολύ ακριβές τιμές χονδρικής στο ρεύμα στη χώρα μας, συγκρινόμενες με τις πολύ χαμηλές, έως και αρνητικές τιμές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλύπτουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που συνεχίζονται στον χώρο της ενέργειας (διαβάστε περισσότερα εδώ: «Το… θαύμα των Χριστουγέννων στην αγορά ρεύματος»).

Αντιδράσεις και πυρά

Με την ακρίβεια να συνεχίζει στο «βαθύ κόκκινο», είναι αναμενόμενη η ολομέτωπη επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις πολιτικές που ακολουθεί. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση κατηγορείται για επιδόματα -«κοροϊδία» προς τους πολίτες και για προσπάθεια διασφάλισης των υπερκερδών στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ενδεικτική είναι η κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και του Αλέξη Χαρίτση (τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων), στην οποία υπογραμμίζεται πως η «ακρίβεια διαρκείας» και οι κυβερνητικές επιλογές «εξουθενώνουν τους πολίτες».

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, επί ενάμιση χρόνο τώρα, που η κρίση ακρίβειας έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αδιέξοδη και κοινωνικά άδικη πολιτική: επιδότηση της  αισχροκέρδειας των καρτέλ και μέτρα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους πολίτες αλλά ανατροφοδοτούν νέες μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας καταγράφει τη μία αρνητική πρωτιά μετά την άλλη. Με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και την υψηλότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, «Δεν πρόκειται για αστοχία ούτε για διαχειριστική ανεπάρκεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σαφείς πολιτικές επιλογές: διασφάλιση υπερκερδών στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και επιδόματα «κοροϊδία» για τους πολίτες. Πολιτική αλλαγή τώρα για να βάλουμε τέρμα στην αδικία, για να ορθοποδήσει και πάλι η κοινωνία».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.