Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Προεκλογικό δώρο: Μετά τις εκλογές αυξήσεις στα διόδια 16%

Πρωτοχρονιά χωρίς αυξήσεις στα διόδια θα περάσουν οι Έλληνες ταξιδιώτες, οι οποίοι ωστόσο θα δουν τις ανατιμήσεις να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες. Άλλωστε, ο ένας μετά τον άλλον, οι παραχωρησιούχοι προχωρούν σε ανακοινώσεις των νέων σημαντικά αυξημένων αντίτιμων, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως παραδοσιακά συνέβαινε.

 

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατάφεραν να αποτρέψουν την εφαρμογή των αυξήσεων – που το 2023 θα φτάσουν κατά περίπτωση έως και το 16%– από την αρχή της εκλογικής χρονιάς αφήνοντας την … καυτή πατάτα στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

 

Άλλωστε, τόσο ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής όσο και ο υφυπουργός, Γιώργος Καραγιάννης είχαν διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δε θα επέτρεπε την αύξηση των διοδίων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος ακόμα και σε χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε πως «η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της από την πρώτη στιγμή να μην επιτρέψει να γίνουν αυξήσεις στα διόδια» καθώς «αυτό είναι μια ξεκάθαρη κυβερνητική θέση», στην πραγματικότητα στο παρασκήνιο εκτυλίσσεται ένα μεγάλο παζάρι αφού η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των διοδίων προβλέπεται στις συμβάσεις παραχώρησης. Αυτό δε σημαίνει μόνο ότι μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή, αλλά θα αυξήσει και σημαντικά το κόστος κάθε διαδρομής καθώς ο πληθωρισμός του 2022 έχει σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη με τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να φτάνει το 11,26%, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Γέφυρα Α.Ε.

 

Κατά συνέπεια, η εκκίνηση της νέας χρονιάς με αυξήσεις στα διόδια που φτάνουν έως σχεδόν τα 50 λεπτά σε ορισμένους σταθμούς για τα ΙΧ και είναι κατά πολύ αυξημένες για τα βαρέα οχήματα ήταν κάτι, το οποίο πάση θυσία η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει καθώς οι αυξήσεις αυτές λόγω της φύσης τους αφορούν το σύνολο των πολιτών που είναι ήδη αντιμέτωπο με τεράστια ακρίβεια τόσο στην ενέργεια όσο και σε κάθε άλλο αγαθό συμπεριλαμβανομένων και των βασικών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.