Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πλησιάζει η ώρα της απολογίας της Εύας Καϊλή: Τι θα υποστηρίξει

Σε λιγότερες από 72 ώρες η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή θα περάσει τις πόρτες του δικαστικού μεγάρου των Βρυξελλών προκειμένου να καταθέσει για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Qatar Gate που συγκλονίζει την καρδιά της Ευρώπης.

Η ίδια, που κρατείται στις φυλακές Χάρεν, δηλώνει αθώα. Δηλώνει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, την παράνομη δραστηριότητα του συντρόφου της Φρατζέσκο Τζιόρτζι και του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι.

«Αθώα χωρίς αστερίσκους. Από τις 3 κατηγορίες, δωροληψία, εγκληματική οργάνωση και εγκληματική οργάνωση, η κ. Καιλή αντιμετωπίζει μόνο την κατηγορία της δωροληψίας», ανέφερε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Τι θα ισχυριστεί
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η πλευρά Καϊλή ισχυρίζεται ότι η ευρωβουλευτής ανακτά τη μαχητικότητά της ενόψει 22 Δεκεμβρίου, αλλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει είναι δύσκολα.

Θα ισχυριστεί ότι ήξερε για τη συνεργασία του συντρόφου της με τον πρώην ευρωβουλευτή και εργοδότη του, Αντόνιο Παντσέρι, και μάλιστα φέρεται να του έλεγε να «μην τον εκμεταλλεύεται» δουλεύοντας πολλές ώρες για αυτόν αλλά εάν έπαιρνε χρήματα αυτά να ήταν νόμιμα.

Επιπλέον, θα δηλώσει παντελή άγνοια για παράνομες δραστηριότητες στις οποίες φέρεται να είναι μπλεγμένος ο σύζυγός της.

Επίσης, θεωρεί ότι ο Παντσέρι προσπάθησε μέσω του άντρα της να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι είχε βουλευτική ασυλία, εξού και άφηνε τις βαλίτσες με τα χρήματα σπίτι της.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που παραμείνει κρατούμενη, σε έναν μήνα θα μπορεί να κάνει εκ νέου αίτημα αποφυλάκισης αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της έρευνας.

 Πώς θα απαντήσει για πιθανή αλλοίωση στοιχείων
Την παράμετρο που συνδέεται με την προφυλάκιση, δηλαδή η  πιθανότητα αλλοίωσης στοιχείων, η πλευρά Καϊλή θα την αντιμετωπίσει λέγοντας πως το κινητό και ο υπολογιστής της ευρωβουλευτού είναι στα χέρια της βελγικής δικαιοσύνης.

Επίσης, πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει η επέκταση της έρευνας σε Μαρόκο, όπου εδώ η πλευρά Καϊλή θα ισχυριστεί ότι δεν έχει ασχοληθεί με άλλη χώρα πλην του Μαρόκου άρα δε θα μπορεί να εμποδίσει καμία έρευνα.

Έγινε καταγγελία για την «κρυφή» ψήφο στην Ευρωβουλή
Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, τη θέση της κ. Καϊλή επιβάρυνε και εκείνη η ψηφοφορία υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή στην οποία δε συμμετείχε,

Φαίνεται ότι γι’ αυτήν την ψηφοφορία έγινε εκείνη την ημέρα καταγγελία από τη Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτή Μπιργκίτ Σίπελ, που κατήγγειλε την κ. Καϊλή στην ηγεσία των σοσιαλιστών μετά την περιβόητη ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία αφορούσε στο γιατί βρισκόταν εκεί και δεύτερον, για ποιον λόγο ψήφισε χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν από το σοσιαλιστικό κόμμα.

Από το γραφείο της προέδρου των σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρσία, υπα΄ρχουν πληροφορίες ότι η ίδια είχε καλέσει σε συνάντηση την κ. Καϊλή στις 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, δεδομένου ότι προηγήθηκε η σύλληψή της για το σκάνδαλο.

Πηγή των ευρωσοσιαλιστών είπε στο MEGA πως: «Είχαμε παρατηρήσει αυτήν την περίεργη συμπεριφορά αλλά ποτέ δεν πήγε το μυαλό μας ότι γινόντουσαν αυτά που αποκαλύφθηκαν».

Ύποπτες αγορές
Σύμφωνα με την «Corriere Della Sera», στις 7 Δεκεμβρίου του 2022, δύο ημέρες πριν τη σύλληψη του Φρατζεσκο Τζιόρτζι και της Εύας Καϊλή, οι Ιταλοί εισαγγελείς διερευνούσαν την αγορά σπιτιού στην Τσερβίνια, ένα πολυτελές θέρετρο στους πρόποδες των Ιταλικών Άλπεων.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα υπήρξαν υποψίες ότι το σπίτι αγοράστηκε με χρήματα που προέρχονταν από  δωροδοκία.

«Μια κλασική επιχείρηση ‘ξεπλύματος’ που θα μπορούσε να κρύβεται και πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζιόρτζι για να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου», γραφεί χαρακτηριστικά, παραλληλίζοντας τις δύο περιπτώσεις.

Πλαστά τα δημοσιεύματα
Ο συνήγορος της οικογένειας Καϊλή απαντά και για δημοσιεύματα συγκεκριμένων ιστοσελίδων που στη συνέχεια κατέβηκαν, σύμφωνα με τα οποία 20 εκατ. ευρώ  κατατέθηκαν σε λογαριασμούς της ευρωβουλευτού και της οικογένειάς της σε τράπεζα του Παναμά.

«Τα έγγραφα που εμφανίζουν το κράτος του Κατάρ μέσω της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ να δωροδοκούν την Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της σε τραπεζικούς λογαριασμούς ονομαστικούς στον Παναμά είναι προδήλως και εμφανέστατα πλαστά».

Τα «αγκάθια»
Οι βελγικές Αρχές φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία «φωτιά» που θα δυσκολέψουν την απολογία της Εύας Καϊλή.

Η ευρωβουλευτής καλείται να δικαιολογήσει το περιεχόμενο της βαλίτσας που παρέδωσε στον πατέρα της. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, μέσα στη βαλίτσα, εκτός από τις 600.000 ευρώ, υπήρχε ένα μπιμπερό, γάλα και ένα iPad που φέρεται να χρησιμοποιούσε η 2 ετών κόρη της.

Καλείται όμως και να απαντήσει και σε μία σειρά ερωτημάτων:

– Γιατί όταν έμαθε ότι υπάρχουν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της ειδοποίησε τον πατέρα της και όχι τις Αρχές.

– Γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να παραδώσει τα χρήματα στον Παντσέρι και όχι στη βελγική αστυνομία.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.