Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Παιδίατρος στη «φάκα» της Αρχής Διαφάνειας: Διακινούσε παράνομα εμβόλια

Μία σοβαρή ανώνυμη καταγγελία ερεύνησαν οι Επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας οι οποίοι πραγματοποίησαν  έλεγχο σε ιδιωτικό ιατρείο παιδιάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη νομιμότητα των πρακτικών διακίνησης, διαχείρισης και χορήγησης παιδιατρικών εμβολίων.

 

Από τους ελέγχους προέκυψε ότι ένας ιδιώτης παιδίατρος είχε στην κατοχή του και διακινούσε σε συνεργασία με ιδιωτικό φαρμακείο παράνομα εμβόλια.

Συνεργαζόταν με φαρμακείο

 

Ειδικότερα στο ιατρείο του παιδίατρου εντοπίστηκαν 60 συσκευασίες παιδικών εμβολίων, τα οποία είχε συνταγογραφήσει μέχρι και 8 μήνες παλαιότερα, από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας, κατά παράβαση του άρθρου 3, παρ. 2β της υπ’ αριθμ. ΓΥ 24α/22-2-2012 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 545/2012).

 

Έτσι , σύμφωνα με την Αρχή προκύπτει ότι αλλοίωσε την ιχνηλάτιση των παρτίδων των χρησιμοποιούμενων εμβολίων  και η ταινία γνησιότητας που επικολλούταν στις συνταγές δεν αντιστοιχούσε στο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, γεγονός κρίσιμο για τη δημόσια υγεία πχ, σε περίπτωση παρενεργειών ή ανάκλησης παρτίδων. Επίσης προκύπτει ότι προέβη σε ενέργειες αλλοίωσης του επαγγελματικού ανταγωνισμού διατηρώντας στο ιατρείο του/της παράνομο απόθεμα παιδικών εμβολίων επί σκοπώ την εξυπηρέτηση των πελατών του/της, κατά παράβαση της παρ.2, του άρθρου 21, του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας).

 

Κατά την έρευνα που ακολούθησε, αναλύθηκε το προφίλ συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών του/της παιδιάτρου κατά την περίοδο Αύγουστου 2019 – Ιουνίου 2020 και διαπιστώθηκε ότι ειδικά οι συνταγές των εμβολίων εκτελούνταν σχεδόν καθολικά σε ένα και μόνο φαρμακείο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.