Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι φορολογικές δηλώσεις της ελληνικής σόουμπιζ του 1979

Nikos Rizos
Nikos Rizos

Οι φορολογικές δηλώσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια κι αυτός είναι ένας κανόνας που ίσχυε.. από πάντα στην Ελλάδα – τουλάχιστον όταν μιλάμε για εκπροσώπους της εγχώριας σόου μπιζ. Στις αρχές του 1980, η τότε κυβέρνηση έκρινε καλό να δημοσιεύσει τα ετήσια εισοδήματα όχι μόνο των βουλευτών, αλλά γενικά κάθε διάσημου Έλληνα της εποχής βάσει των φορολογικών δηλώσεων, που είχαν υποβάλλει την προηγούμενη χρονιά (πρακτικά για τα εισοδήματα του 1978)!.Πιθανόν σκέφτηκαν ότι ήταν μια ευκαιρία επίδειξης… διαφάνειας, όμως το στοίχημα θα κερδιζόταν αν μετά τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων ακολουθούσε και κάποιος έλεγχος ορισμένων… αξιοπερίεργων αποτελεσμάτων, όπως προκύπτουν από τη σύγκριση των στοιχείων. Αλλά ναι… υποτίθεται ότι πριν το 1981 στην Ελλάδα δεν υπήρχε φοροδιαφυγή, όπως θέλει ένα αγαπημένο, σύγχρονο ελληνικό παραμύθι.

Θανάσης Βέγγος

Με κριτήριο τις φορολογικές δηλώσεις του 1979, πιο πλούσιος Έλληνας ηθοποιός του 1978 ήταν… ο Νίκος Ρίζος με συνολικό εισόδημα 1.974.618 δραχμές. Περίπου 140.000 δραχμές λιγότερες κέρδισε την ίδια χρονιά ο Θανάσης Βέγγος, ενώ τρίτος στη λίστα ήταν ο Κώστας Καζάκος με έσοδα λιγότερα του ενάμιση εκατομμυρίου, ενώ περίπου 1.357.000 δρχ. εισόδημα δήλωσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, περίπου 100.000 δρχ περισσότερα από τον Τάκη Μηλιάδη!Και η λίστα των εκατομμυριούχων ηθοποιών του 1978 συμπληρώνεται (με φθίνουσα σειρά) από τους Άγγελο Αντωνόπουλο, Αλέκο Αλεξανδράκη, Κάτια Δανδουλάκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Διονύση Καλό, Σωτήρη Μουστάκα, Κώστα Χατζηχρήστο, Νίκο Τζόγια και Αλέξη Μινωτή.

Πολύ πλουσιότεροι δήλωναν οι τραγουδιστές. Το ζεύγος Τόλης Βοσκόπουλος και Μαρινέλλα στην κοινή του φορολογική δήλωση δήλωνε εισοδήματα λίγο πάνω από 7.000.000 δραχμές. Ο μόνος που τους ξεπερνούσε από τον ευρύτερο χώρο της μουσικής ήταν ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με έσοδα 7.387.166 δραχμών.

Έκπληξη ήταν το όνομα του δεύτερου πλουσιότερου Έλληνα τραγουδιστή της χρονιάς: ήταν ο Γιώργος Κατσάμπας με εισόδημα περίπου 3.634.000 δραχμών!Πενήντα χιλιάδες δρχ. έλειπαν από τον Γιάννη Πάριο για να δηλώσει ένα τριαράκι εκατομμύρια, ενώ κάτι λιγότερο από 2.5 εκατομμύρια δραχμές εισόδημα δήλωσε ο Σταμάτης Κόκοτας.  Ακολουθούσε ο Στράτος Διονυσίου, ενώ λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια ανήλθε το εισόδημα του Γιάννη Πουλόπουλου το 1978.

Μεταξύ των εκατομμυριούχων τραγουδιστών της χρονιάς η Λίτσα Διαμάντη, ο Κώστας Χατζής, η Χαρούλα Αλεξίου (και οι τρεις δήλωναν εισοδήματα άνω του 1.5 εκατομμυρίου), όπως επίσης ο Γιώργος Ζαμπέτας,  ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Κοινούσης, ενώ μόλις που κατάφερε να βρεθεί στη συγκεκριμένη λίστα και ο Γιώργος Νταλάρας.Πλουσιότερος της Βουγιουκλάκη δήλωνε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης με έσοδα περίπου 1,5 εκατομμυρίων, ενώ ένας άλλος άνθρωπος των γραμμάτων που ανήκε στο κλαμπ των εκατομμυριούχων ήταν ο Νίκος Γκάτσος.Αρκετά πίσω από το εκατομμύριο αλλά με εισοδήματα άνω των 800.000 δραχμών ακολουθούσαν ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης στην προ νόμπελ εποχή. Τα γράμματα στην Ελλάδα δεν έφερναν ποτέ τα ίδια χρήματα με την πίστα!

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.