Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο αγωγός που θα φέρει το φυσικό αέριο σε Αχαΐα και Ηλεία

Την ώρα που αναμένονται οι εξελίξεις για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία, τον γνωστό East Med, η ΔΕΣΦΑ τρέχει τις διαδικασίες για την δημιουργία ενός άλλου σημαντικού για την εγχώρια αγορά αγωγού φυσικού αερίου. Πρόκειται για το έργο που θα φέρει το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα, όχι με βυτία από τη Ρεβυθούσα, αλλά για τον αγωγό υψηλής πίεσης που θα συνδέσει τη Μεγαλόπολη με την Αχαΐα δια μέσου της Ηλείας.

Αφορά το έργο επέκτασης του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (NNGTS), μέσω του νέου αγωγού της υψηλής πίεσης ονομαστικής διαμέτρου 20 ιντσών και µήκους περίπου 140 χιλιομέτρων, απ’ τα Περιβόλια Μεγαλόπολης και μέχρι την ΒΙΠΕ Πάτρας, στον Άγιο Στέφανο. Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού θα διασχίσει την Ηλεία.

Ο νέος αγωγός θα ξεκινά από το Βαλβιδοστάσιο Περιβολίων U-7280 του Κλάδου Αγωγού Υψηλής Πίεσης Αγιοι Θεόδωροι – Μεγαλόπολη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα καταλήγει στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας στον Αγιο Στέφανο, η οποία βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Πάτρας.

Το σύστημα του νέου αγωγού, περιλαμβάνει, επιπλέον, συνοδές εγκαταστάσεις, καθώς και αναµονές για τροφοδοσία:

α) του σταθµού Μέτρησης / Ρύθμισης Πίεσης (Μ/R) της Πάτρας στον Άγιο Στέφανο,

β) του μελλοντικού κλάδου του αγωγού, προς την πόλη του Πύργου και

γ) του μελλοντικού κλάδου του αγωγού, προς την πόλη του Αγρινίου.

Η διαδρομή από την Αρκαδία

Ο αγωγός θα ξεκινά από την Μεγαλόπολη, με βορειοδυτική κατεύθυνση προς την Καρύταινα. Περνά βορειοανατολικά της ιστορικής κωμόπολης και έπειτα δίπλα και δυτικά του χωριού Βλαχοράπτης. Συνεχίζει παράλληλα με τον ποταμό Αλφειό και δυτικά του Ζιγοβιστίου, των Κακουρέικων και νότια του Αγ. Ιωάννη Ηραίας. Φτάνει δυτικά του Λιβαδακίου ακι φτάνει στα όρια με την Ηλεία.

Τα 58 χλμ στην Ηλεία

Ο αγωγός σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους χάρτες θα εισέλθει στην Ηλεία από τα όρια του ποταμού Ερυμάνθου, στο 52ο χλμ του, από το Λιβαδάκι και ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια – βορειοανατολικά του διυλιστηρίου ύδρευσης του Ερυμάνθου, ανάμεσα σε Βασιλάκι και Ξηρόκαμπο.

Πριν την Καμένα ακολουθεί βόρεια – βορειοδυτική πορεία – δυτικά του οικισμού Βίλια, ανάμεσα στα χωριά Πεύκες (Βύλιζα) και Πόθος. Συνεχίζει δυτικά – νοτιοδυτικά προς Κλαδέο και Μάγειρα.

Πριν την Καμένα υπάρχει εναλλακτική χάραξη προς Νέα Καμένα, Μουριά, Λιναριά, Αρχαία Πίσσα και από εκεί βορειοανατολικά του Κοσκινά προς Μάγειρα.

Από το Μάγειρα ο αγωγός συνεχίζει δυτικά του Πελοπίου, Πουρναρίου και Ηράκλειας και βόρεια, στο δήμο Πύργου, ανάμεσα στο Λαντζόι και τον οικισμό Αρμυρίκι, βορειοανατολικά της Μαγούλας και του Καράτουλα, δυτικά της Ώλενας, βορειοδυτικά του Γουμέρου και προς Βαρβαρίνα.

Έπειτα εισέρχεται στο δήμο Ήλιδας και την Πηνεία, δυτικά = βορειοδυτικά του Λουκά, δυτικά των Αγνάντων, ανατολικά της Βουλιαγμένης, του Σκλίβα και του Προδρόμου.

Εισέρχεται ξανά στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας και τη Λασιώνα νότια και δυτικά της Αγίας Τριάδας και μετά στο ύψος του Καρπέτα περνά στην Αχαΐα.

Επί ηλειακού εδάφους ο αγωγός θα διασχίσει περίπου 58 χλμ.

Στην Αχαΐα

Επί Αχαϊκού εδάφους μετά το χωριό Καρπέτα όπου περνά βορειοδυτικά και συνεχίζει βόρεια προς Σκούρα, Καρδάσι, Πανουσαίικα, Σταυροδρόμι, κοντά στα χωριά και έπειτα ανάμεσα από το Μαστραντώνη και το Κάτω Μαστραντώνη, ανατολικά του Μάνεσι και του Γολεμίου. Πριν το Κάτω Μαζαράκι, θα κινηθεί πάλι ανατολικά και στη συνέχεια θα καταλήξει στη ΒΙΠΕ Πατρών, στον Αγ. Στέφανο.

ilialive.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.