Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Καταιγίδα διαφθοράς: Άρση ασυλίας για Μαρία Σπυράκη -Υπόνοιες απάτης για περίεργες αμοιβές

Καταιγίδα εξελίξεων στους κόλπους της ΕΕ καθώς κινήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης.

Σήμερα, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Λάουρα Κόβεσι, (σ.σ. «ξεψαχνίζει» τα πάντα σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρήματα) ζήτησε την άρση της ασυλίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη.

Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Το αίτημα

Βασίζεται σε μια άλλη έρευνα, διαφορετική από εκείνη που αφορά το Κατάρ, η οποία διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Στη λακωνική ανακοίνωσή της η εισαγγελία αναφέρει ότι αντικείμενο της έρευνας ήταν η χρήση των βουλευτικών αποζημιώσεων και συγκεκριμένα οι αμοιβές των κοινοβουλευτικών βοηθών.

Η Μαρία Σπυράκη μίλησε στην «Εφ.Συν.» αναφέροντας ότι υπάρχει θέμα με έναν βοηθό της και το επίδομα αλλοδαπής του (έχει απουσίες από το Ευρωκοινοβούλιο και τον ψάχνουν). «Δεν εχω πρόβλημα να αρθεί η ασυλία μου, δεν έχω τίποτα να κρύψω, δεν έχω λάβει χρήματα και όλο αυτό δεν έχει σχέση με το Κατάρ», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

«Δεν σχολιάζουμε την έρευνά μας»

H χρονική στιγμή που δημοσιεύεται αυτή η ανακοίνωση και το γεγονός ότι Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη μπήκαν στο ίδιο ανακοινωθέν μας έκανε όλους να αναρωτηθούμε αν οι δύο υποθέσεις σχετίζονται.

H Εφ. Συν. επικοινώνησε με το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

«Δεν σχολιάζουμε την έρευνά μας και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τη βελγική έρευνα. Πρόκειται για δύο έρευνες», μας είπαν.

Ωστόσο, τόνισαν ότι: «Παρακαλώ σημειώστε ότι βρισκόμαστε επίσης σε επαφή με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου σχετικά με την αρμοδιότητα στην έρευνα για το Κατάρ».

► Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη για να μπορέσει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της (η Κ.Ο. του ΕΛΚ).


Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η Ε. Καϊλή και η Μ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.

«Πολύ σοβαρή» είναι η υπόθεση που αφορά στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στην οποία έλαβε μέρος την Πέμπτη. Σε ερώτηση που έλαβε για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της κυρίας Σπυράκη ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Δεν έχω πλήρη εικόνα. Επιτρέψτε μου να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω». Επομένως, ο πρωθυπουργός άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον της κυρίας Σπυράκη στην παράταξη μην αποκλείοντας ούτε εκείνο της διαγραφής.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.