Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εκλογές: Η Αχαία χάνει έδρα λόγω ομογενών

Σκαρφαλώνει ο πολιτικός υδράργυρος εν όψει εκλογών, και η κυβέρνηση θα επιδιώξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε σχέση με την εκλογή ομογενών στα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Ποιος ο λόγος αυτής της παρέμβασης της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές;

Ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους.

Μειωμένο το ενδιαφέρον των ομογενών…

Παρά τις επαφές του Πρωθυπουργού με τη διασπορά στο εξωτερικό και την επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης, ως τώρα έχουν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, μόλις 3.500 ομογενείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη (AΝΤ1) από τις 3.500 αιτήσεις έχουν εγκριθεί μόλις 2.600 – 2.700 από αυτές. Και, παρά το γεγονός ότι σχεδιάζεται να «τρέξει» νέα καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού, δεν προσδοκάται ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά.

Ποια πρόταση είναι στο τραπέζι;

Έτσι, το ενδεχόμενο να ψηφίσουν μόλις 3.500 με 4.000 ομογενείς και να εκλεγούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας 3 κάτοικοι του εξωτερικού, προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει… αστοχία ως προς το αποτέλεσμα της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας και επεξεργάζεται μείωση της εκπροσώπησης των Ελλήνων της διασποράς.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ώστε να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια.

Αιχμές προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Πηγές της κυβέρνησης, παρ’ ότι και η ΝΔ ψήφισε θετικά, αφήνουν αιχμές για τη μικρή συμμετοχή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και στην επιμονή τους να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις για το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στο νόμο του 2019.

Μάλιστα, ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τα δύο κόμματα αποχώρησαν από τη Βουλή όταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκη Βορίδης επιχείρησε με νόμο του 2021 να βελτιωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Το πρώτο… «ΟΧΙ»

Θα συναινέσει η αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι η αλλαγή, όπως εκτιμούν κάποιοι, θα «βόλευε» τις πολιτικές δυνάμεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμένει την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απάντησε άμεσα με ένα κάθετο «όχι», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «αντί να επιφέρει βελτίωση, θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη».

Σημειώνεται ότι εφόσον αλλάξει ο νόμος και αφαιρεθούν 2 από τις 3 έδρες στο Επικρατείας για τους ομογενείς, οι έδρες θα επιστρέψουν στην Α’ Αθήνας και στην Αχαΐα, από όπου είχαν «αφαιρεθεί».

https://www.newsit.gr/

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.