Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Από τις «αδιευκρίνιστες» πιστώσεις στις πληρωμές από την… αμαρτωλή ΜΚΟ

Σε στενό κλοιό. Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Qatargate. Σύμφωνα με ρεπορτάζ δύο εκ των πλέον έγκριτων εφημερίδων πανευρωπαϊκά, της «La Stampa» και της «El Mundo», ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ε.Ε., όχι μόνο ήταν επίτιμο μέλος στο ΔΣ της ΜΚΟ Fight Impunity που ίδρυσε ο Αντόνιο Παντσέρι –ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος το οποίο εμπλέκεται στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ-, αλλά ταυτόχρονα λάμβανε και πληρωμές από την επίμαχη ΜΚΟ. Μάλιστα, ο διευθυντής της La Stampa, σε δηλώσεις που παραχώρησε στην ιταλική τηλεόραση, δήλωσε ότι ξεκινάει έρευνα εναντίον του Δημήτρη Αβαραμόπουλου αναφορικά με τη ροή του χρήματος.

Κι ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα ξεκινήσει αυτή η έρευνα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, καθώς και το αποτέλεσμα αυτής, είναι πολύ δύσκολο ο νους να μην πάει στην υπόθεση της Novartis. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια επίσης σκανδαλώδη υπόθεση στην οποία ενεπλάκη το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Βέβαια, το σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε τον Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε στο αρχείο από την εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. Η αρχειοθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου είχε προκαλέσει τότε σωρεία αντιδράσεων, καθώς ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Καψιμάλης εντόπισε πιστώσεις και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονταν με τον ίδιο τον πρώην επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ε.Ε. Μάλιστα, ο έλεγχος εντόπισε και μια κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ που έκανε η πεθερά του Δημήτρη Αβραμόπουλου το 2007. Αυτές οι καταθέσεις χαρακτηρίστηκαν από τον Π. Καψιμάλη ως «αδιευκρίνιστες». Παρόλα αυτά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο χωρίς να κληθεί καν να δώσει εξηγήσεις ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή, αν η ευρωπαϊκή εισαγγελία θα βρει κάτι το μεμπτό αναφορικά με την εμπλοκή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Qatargate. Το σίγουρο είναι ότι είναι διαφορετικές οι ελληνικές δικαστικές Αρχές, από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Εκεί, δεν μένει εύκολα κάτι «αδιευκρίνιστο».

«Κέντρο ξεπλύματος»

Αξίζει να αναφερθεί πως στο δημοσίευμα της «La Stampa», εμπεριέχεται έγγραφο, βάσει του οποίου προκύπτει σύμφωνα με την εφημερίδα πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους από την Fight impunity ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Μάλιστα, η «La Stampa επικαλέστηκε και δεύτερο έγγραφο, το οποίο δυσχεραίνει ακόμη περαιτέρω τη θέση του Δημήτρη Αβραμόπολου, καθώς η εφημερίδα υποστηρίζει πως πρόκειται για «”επίσημο” τέλος, άρα απολύτως θεμιτό, τόσο που στις 3 Φεβρουαρίου 2021 εγκρίθηκε από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως προκύπτει από δεύτερο έγγραφο. Όμως, υπό το πρίσμα των όσων έχουν συμβεί, ο μισθός του εγείρει τουλάχιστον δύο ζητήματα με επιπτώσεις τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Το πρώτο: Ο Αβραμόπουλος μπορεί να έλαβε “βρώμικα” κεφάλαια, αν ισχύει ότι το Fight Impunity λειτούργησε ως “κέντρο ξεπλύματος» για τα κρυφά κονδύλια που έφτασαν από το Κατάρ. Το δεύτερο: σήμερα ο Αβραμόπουλος είναι ένας από τους δύο φαβορί υποψηφίους για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες του Κόλπου (ο άλλος είναι ο Λουίτζι ντι Μάιο). Και η απλή υποψία ότι μπορεί να έλαβε, έστω και εν αγνοία του, “βρώμικα κεφάλαια” από το Κατάρ αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο εμπόδιο στην κούρσα του προς τον νέο ρόλο που καθιέρωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοσέπ Μπορέλ».

Η ιταλική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη πως «η αναφορά στον μισθό του Αβραμόπουλου περιέχεται σε γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2020». Στο ίδιο έγγραφο αναγράφεται επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα πως η ΜΚΟ δεν έλαβε ποτέ κεφάλαια από την ΕΕ, αλλά ότι χρηματοδοτείται «κυρίως από δωρεές».

Βάσει του ίδιου ρεπορτάζ η χρηματοδότηση της MKO Fight Impunity, στηρίχθηκε εν πολλοίς στο Ίδρυμα Ανάπτυξης Sekunjalo. Πρόκειται για το φιλανθρωπικό ίδρυμα του ομίλου Sekunjalo, που είναι μα από τις σημαντικότερες αφρικάνικες επενδυτικές εταιρείες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ε.Ε. αναφορικά με τη συμμετοχή του στην επίμαχη ΜΚΟ. Στις 10 Δεκεμβρίου 2020 η επιτροπή γνωμοδότησε πως είναι «συμβατός» ο ρόλος του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Fight Impunity. Παρόλα αυτά η ΜΚΟ δεν εγγράφηκε ποτέ στο σχετικό μητρώο διαφάνειας της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στον covid, καθώς ο Παντσέρι φέρεται να τον είχε διαβεβαιώσει πως η εγγραφή θα πραγματοποιηθεί «μόλις ξαναρχίσει να εργάζεται πρόσωπο με πρόσωπο στις Βρυξέλλες». Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Fight Impunity δεν έχει ακόμη εγγραφεί στο μητρώο.

Από την πλευρά της και η ισπανική εφημερίδα «El Mundo» παρουσίασε αντίστοιχες πληροφορίες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση περιπλέκεται διότι ο πρώην Επίτροπος αποτέλεσε ένα από τα ονόματα που φάνταζαν ως επικρατέστερα για να εκπροσωπήσουν την ΕΕ στις χώρες του Κόλπου…».

Η απάντηση Αβραμόπολου

Το δημοσίευμα της «La Stampa» προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπολου, ο οποίος σε δήλωση που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε πως «Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Von der Leyen. Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3750€) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει ,ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος».

Κλείνοντας ο Δημήτρης Αβραμόπολος υποστηρίζει πως «μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.