Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Α.Τσελέντης: Περιμένω σεισμό 6 Ρίχτερ – Η Θήβα κινδυνεύει»

Μεγάλος σεισμός με επίκεντρο  της Εύβοια (ήταν τόσο μεγάλη η χρονική διάρκειά του που φάνηκε σα να ήταν δύο διαφορετικοί!) έσεισε την Αττική, την Εύβοια και τις ακτές τις βορειοανατολικής Πελοποννήσου. 

Ήταν έντασης 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και έχουν σκορπίσει την αγωνία γιατί φάνηκε ότι ο σεισμός τα ξημερώματα σήμερα, κατά σπάνιο τρόπο σε ότι αφορά τις μετασεισμικές ακολουθίες, δεν ήταν ο κύριος, αλλά ακολούθησε ακόμα ισχυρότερος!

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν πολύ μικρό, μόλις 5 χιλιόμετρα, και επίκεντρο πάλι τα 5-8 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεώρησε στα 5 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα είχε σεισμική δόνηση 4,8 και στη συνέχεια έδωσε άλλους δυο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, που ταρακούνησε και την Αττική. Ο Ε.Λέκκας επισήμανε ότι η αποψινή σεισμική δόνηση ήταν μεγαλύτερη από την πρωινή, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, απάντησε: «Πλέον περιπλέκεται το θέμα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός».

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» για τον σεισμό στην Εύβοια. παραδέχθηκε ότι περιμένει μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και για τον λόγο αυτό είχε κάνει την μυστηριώδη ανάρτησή του με την οποία ζητούσε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να τον ενημερώσουν για τυχόν «σημάδια» (πηγάδια με μειωμένη στάθμη νερού, αλλαγή της στάθμης των υδάτων, περίεργες βοές κλπ.).

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή των Αλκυονίδων. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί η περιοχή έχει μαζέψει πάρα πολλή σεισμική ενέργεια».

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.