Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η DAILYMAIL! ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΑΛΟΣ μετά τη λίστα με τις 30 παρακολουθήσεις στην Ελλάδα…

“Η Ελλάδα συγκλονίζεται από το σκάνδαλο «υποκλοπές» καθώς μια έκθεση βόμβα ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε την κρατική υπηρεσία πληροφοριών για να κατασκοπεύσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών».Το Documento ανέφερε ότι περισσότεροι από 30 πολιτικοί έγιναν στόχος κρατικής επιτήρησης” γράφει σε εκτενές ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα dailymail.

Και συνεχίζει:
 «Το παράνομο λογισμικό Predator χρησιμοποιήθηκε με τεχνολογία από τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας»
Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η έκθεση προσπάθησε να «πληγώσει» τη συντηρητική κυβέρνηση
Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης ισχυρίστηκε ότι στο τηλέφωνό του έγινε απόπειρα υποκλοπής
Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης
Η Ελλάδα συγκλονίστηκε από ένα σκάνδαλο «υποκλοπών», καθώς μια έκθεση-βόμβα ισχυριζόταν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε κρατικές πληροφορίες για να κατασκοπεύσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών».

Το Documento ανέφερε ότι η λίστα των στόχων περιελάμβανε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα σημερινά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον μεγιστάνα της ναυτιλίας Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη των ποδοσφαιρικών συλλόγων του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το παράνομο λογισμικό γνωστό ως Predator χρησιμοποιήθηκε σε συνεργασία με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας ΕΥΠ, προσθέτει η εφημερίδα.

Μέλη με επιρροή του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας – πιθανοί αντίπαλοι σε οποιαδήποτε μελλοντική ηγετική αμφισβήτηση του κ. Μητσοτάκη – ήταν μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν, εκ των οποίων ήταν 30 πολιτικοί, αναφέρει η εφημερίδα.


Το Documento ανέφερε ότι στη λίστα των στόχων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (φωτογραφία)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) «χρησιμοποίησε κρατικές πληροφορίες για να κατασκοπεύσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών»

Η εβδομαδιαία εφημερίδα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τις πληροφορίες της σε «δύο άτομα με βασικούς ρόλους στην παρακολούθηση» και είπε ότι παράνομο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε επίσης για την υποκλοπή κινητών τηλεφώνων.

«Τα στοιχεία λείπουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ωστόσο κάλεσε τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν τα όσα αναφέρει η εφημερίδα. Κατηγόρησε την έκθεση ότι προσπαθεί να «πληγώσει» την κυβέρνηση και να υπονομεύσει τη σταθερότητα.

Την Παρασκευή, μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τις υποκλοπές στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της ΕΕ ζήτησε μια βαθύτερη έρευνα της υπόθεσης.


Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης των ποδοσφαιρικών συλλόγων Ολυμπιακού και Νότιγχαμ Φόρεστ

Μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση του σκανδάλου αναδιπλώθηκε μετά από ένα μήνα και οι επικριτές είπαν ότι απέτυχε να καλέσει βασικούς μάρτυρες.

Η υπόθεση εξερράγη τον Ιούλιο όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης – ευρωβουλευτής και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδας – υπέβαλε καταγγελία για υποτιθέμενες απόπειρες υποκλοπής του κινητού του τηλεφώνου χρησιμοποιώντας λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Μέσα σε λίγες μέρες, προέκυψε ότι ο κ. Ανδρουλάκης βρισκόταν υπό παρακολούθηση χωριστά από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών πριν γίνει αρχηγός του Πασόκ, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.

Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι και ένας άλλος υψηλόβαθμος πολιτικός της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται επίσης ότι ήταν υπό παρακολούθηση.


Η υπόθεση εξερράγη τον Ιούλιο όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης (στη φωτογραφία) – ευρωβουλευτής και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδας – υπέβαλε καταγγελία για υποτιθέμενες απόπειρες υποκλοπής του κινητού του τηλεφώνου χρησιμοποιώντας λογισμικό κατασκοπείας Predator

Το σκάνδαλο ανάγκασε τον Αύγουστο σε παραιτήσεις του αρχηγού των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και ενός στενού συνεργάτη και ανιψιού του πρωθυπουργού.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης. Παραδέχτηκε ότι η κρατική υπηρεσία παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να αποκαλύψει τον λόγο.

«Λογισμικό επιτήρησης υπάρχει στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά καμία (ελληνική) δημόσια αρχή δεν το έχει αγοράσει ή το χρησιμοποιεί», είπε το Σάββατο ο Οικονόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει με νόμο τη χρήση παράνομων υποκλοπών.

Ωστόσο, οι επικριτές σημειώνουν ότι μία από τις πρώτες πράξεις του όταν έγινε πρωθυπουργός το 2019 ήταν να προσαρτήσει την εθνική υπηρεσία πληροφοριών στο προσωπικό του γραφείο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.