Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σαν σήμερα – 5 Νοεμβρίου

1492…. Ο Χριστόφορος Κολόμβος μαθαίνει για το καλαμπόκι από τους Ινδιάνους της Κούβας.

1605…. «Η συνωμοσία της Πυρίτιδας»: Οι καθολικοί με επικεφαλής το Γκάι Φοκς προσπαθούν να ανατινάξουν το βρετανικό κοινοβούλιο. Στόχος είναι να σκοτώσουν τον τυραννικό βασιλιά Ιάκωβο Α’ και όλα τα στελέχη του. Το σχέδιο αποκαλύπτεται και οι συνωμότες συλλαμβάνονται. Θα εκτελεστούν στις 31 Ιανουαρίου με αγχόνη και διαμελισμό.

1688…. Αρχίζει στην Αγγλία η “Ένδοξη Επανάσταση”. Ο Γουλιέλμος Γ’ της Οράγγης φθάνει στο Λονδίνο. Ανατρέπει τον τυραννικό Ιάκωβο Β’ Στιούαρτ με στήριξη των Τόρις και των Ουίγων. Θεμελιώνεται ο σύγχρονος αγγλικός κοινοβουλευτισμός.

1789…. Η Συνέλευση των Τάξεων στην επαναστατημένη Γαλλία αποφασίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

1815…. Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι ειδική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων».

1828…. Απελευθέρωση της Λιβαδειάς από τις ελληνικές δυνάμεις του Δημήτρη Υψηλάντη, μετά από συνθηκολόγηση.

1838…. Η Ονδούρα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1912…. Εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών και 200 Κρητών, υπό τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο, αποβιβάζονται στη Χειμάρρα και μετά σύντομο αγώνα αιχμαλωτίζουν την τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη.

…. Την ίδια μέρα, έπειτα από αγώνα δύο ημερών, η VI Μεραρχία εκδιώκει τους Τούρκους και εισέρχεται στην Άρνισσα της Έδεσσας.

1914…. Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Τουρκία.

…. Την ίδια μέρα, η Αγγλία κηρύσσει άκυρη την αγγλοτουρκική Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (1878) και αναγγέλλει την προσάρτηση της Κύπρου, καθιστώντας την «αποικία του Στέμματος».

1916…. Η Πολωνία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο με πράξη, που υπογράφουν οι αυτοκράτορες της Γερμανίας και της Αυστρίας.

1931…. Πνίγεται στο αίμα η επανάσταση της Κύπρου. Ο ελληνικός λαός τάσσεται στο πλευρό των αγωνιζομένων αδελφών Κυπρίων.

1935…. Οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφορούν στην αγορά το επιτραπέζιο παιγνίδι «Monopoly».

1940…. Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ.

1945…. Η Κολομβία γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

1949…. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφασίζει να δεχτεί στους κόλπους του την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το Σάαρ.

1959…. Απελευθερώνεται από τις ελληνικές αρχές ο τελευταίος Ναζί που κρατούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, ο Μέρτεν και απελαύνεται αμέσως στη Δυτική Γερμανία.

1961…. Σφοδρή νεροποντή πλήττει την Αθήνα. 44 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, 300 τραυματίζονται και 3.700 μένουν άστεγοι. Ο Κηφισός ποταμός ξεχειλίζει, με αποτέλεσμα τα Λιόσια, το Περιστέρι, το Μπουρνάζι και το Μοσχάτο να γίνουν μία στάμπα λάσπης στον χάρτη της Αττικής.

1963…. Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ερείπια των Βίκινγκς στη Νέα Γη, που προηγούνται της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική κατά 500 χρόνια.

1968…. Ο Ρίτσαρντ Νίξον εκλέγεται 37ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1984…. Στη Νικαράγουα, ο Ντανιέλ Ορτέγκα εκλέγεται πρόεδρος της χώρας.

1989…. Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 46,4% και 148 έδρες, γεγονός που δεν της επιτρέπει να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

1994…. Στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ανακοινώνει, με επιστολή του στον Τύπο, ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

1996…. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κερδίζει το ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μπομπ Ντόουλ, και επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

2003…. Η ομάδα του Μονακό σημειώνει ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο, νικώντας τη Λα Κορούνια με 8-3.

2004…. Υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Πρωτόκολλο του Κιότο, για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έτσι, το Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ.

2006…. Ο Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.

Σαν σήμερα το 1615 γεννήθηκε ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ιμπραήμ Α’, το 1913 η βρετανίδα ηθοποιός, Βίβιαν Λι, το 1936 ο γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Μιχάλης Δερτούζος, το 1943 ο αμερικανός συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός, Σαμ Σέπαρντ, το 1956 ο μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, το 1959 ο καναδός τραγουδιστής, Μπράιαν Άνταμς, το 1963 η αμερικανίδα ηθοποιός, κόρη του Ράιαν Ο’ Νιλ, βραβευμένη με Όσκαρ, Τατούμ Ο’ Νιλ και το 1978 ο τραγουδιστής και συνθέτης, Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Την ίδια μέρα, το 1879 πέθανε ο σκωτσέζος φυσικός, που το 1873 διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής, Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, το 1977 ο γάλλος συγγραφέας, συνδημιουργός του Αστερίξ, Ρενέ Γκοσινί και το 1982 ο γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ζακ Τατί.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.