Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Νέα ψυχρολουσία με τα αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ – Κόβει και ράβει αυθαίρετα

Νέα ψυχρολουσία με τα αναδρομικά επιφύλαξε ο ΕΦΚΑ σε συνταξιούχους, υπολογίζοντας αυθαίρετα τον φόρο στα εφάπαξ χρηματικά ποσά και με συντελεστές που ξεπερνούν το 44%, με αποτέλεσμα μετά τις κρατήσεις να χορηγούνται λίγα μόλις λεπτά του ευρώ σε σχέση με τα χιλιάδες που θα έπρεπε ανάλογα με την περίπτωση να λάβουν οι δικαιούχοι. Το εξωφρενικό παράδειγμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού που του παρακρατήθηκε το 99,99% των αναδρομικών του είναι ενδεικτικό. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην επεκταθεί, κάτι που δεν το έχει κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ θα έπρεπε κανονικά να έχει επιληφθεί εγκαίρως καθώς για το ήδη βαρύ πολιτικό κλίμα από τις υποκλοπές, καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου η μπάλα να μεταφερθεί στο γήπεδο της οικονομίας.

Αλλά και εκεί πάλι υπάρχει η ενεργειακή ακρίβεια που σαρώνει τα πάντα και δημιουργεί αβεβαιότητες για τα νοικοκυριά.

Κινητοποίηση για το θέμα των υψηλών παρακρατήσεων στα αναδρομικά υπάρχει και από την πλευρά της ΑΑΔΕ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχει έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, που τηρεί σιγή ασυρμάτου, για να διορθωθεί το λάθος.

Για την ιστορία, το σοκ για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ξεκίνησε από τα ενημερωτικά σημειώματα του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με την ανάλυση για το ύψος των αναδρομικών (μικτό ποσό), την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 11 του ν. 3865/2010, την υγειονομική περίθαλψη, τον φόρο και το καθαρό πληρωτέο ποσό. Ωστόσο στο ενημερωτικό δεν υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες για τον παρακρατηθέντα φόρο, όπως αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις, παρά μόνο ένα ξερό απεικονιζόμενο θηριώδες ποσό που άφηνε εμβρόντητους τους δικαιούχους. Επισημαίνεται ότι με βάση τη νομοθεσία τα αναδρομικά φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20% και ο φόρος λαμβάνεται υπόψη στη νέα εκκαθάριση με τις τροποποιητικές δηλώσεις που οφείλουν να υποβάλουν οι υπόχρεοι, όπου οι αναδρομικές αποδοχές προστίθενται στα εισοδήματα των ετών που αφορούν και φορολογούνται συνολικά.

Στην πράξη ο ΕΦΚΑ ποτέ δεν το έκανε αυτό. Αντιθέτως, ακολούθησε διαφορετική οδό στη φορολογική μεταχείριση πηγαίνοντας από το ένα άκρο στο άλλο. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις από το παρελθόν με αναδρομικά από κύριες συντάξεις δεν γινόταν καμία παρακράτηση φόρου στην πηγή, με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση κατά την τελική εκκαθάριση να οδηγείται στα κόκκινα, τη δεδομένη στιγμή εμφανίζεται να προβαίνει σε βαρύτατη φορολογία κάνοντας την Εφορία «συνέταιρο» στα αναδρομικά που είναι να πάρουν οι απόμαχοι της εργασίας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.