Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Λαμπρός εορτασμός για τον Πολιούχο Απόστολο Ανδρέ

Με λαμπρότητα γιορτάζει και φέτος η Πάτρα τον Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα, την προσεχή Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στην πόλη όπου μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος Απόστολος το 60 μ.Χ. σε Χιαστό Σταυρό, και όπου φυλάσσονται τόσο η Τιμία Κάρα του όσο και ο Σταυρός του Μαρτυρίου του.

Η μνήμη του Αγίου Ανδρέα, τιμάται με μεγαλοπρέπεια και επισημότητα από την τοπική Εκκλησία και το σύνολο του πατραϊκού λαού, που συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Έτσι και φέτος, θα τιμήσουν με την παρουσία τους τον Πολιούχο της Πάτρας, Αρχιερείς, σύσσωμος ο κλήρος και ο λαός, ενώ στις φετινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τους Απόδημους Έλληνες Ανδρέας Κατσανιώτης.

Να σημειωθεί ότι φέτος, μετά από δύο χρόνια, θα είναι η πρώτη φορά που οι εορτασμοί θα γίνουν χωρίς τα αυστηρά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα

Την ημέρα του εορτασμού της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα, στις 7 το πρωί, θα τελεστεί στον νέο ιερό ναό του Πολιούχου, Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων Αρχιερέων και θα ακολουθήσει Δοξολογία, παρουσία των επισήμων και πλήθος πιστών. Στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης θα ξεκινήσει η καθιερωμένη ιερά λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου και της ιεράς εικόνας του Αγίου Ανδρέου συνοδεία αγημάτων του στρατού, μαθητών σχολείων, της μπάντας του Δήμου, κλήρου και λαού, στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ιερά λιτανεία θα γίνει κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου, εν συνεχεία η πομπή θα διέλθει στην οδό Δημητρίου Γούναρη και στο ύψος της Μαιζώνος – όπου θα ψαλεί δέηση – και στην συνέχεια μέσω της Τριών Ναυάρχων θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό οπότε και θα ολοκληρωθεί ο θρησκευτικός εορτασμός.

Τα Πρωτοκλήτεια

Τα Πρωτοκλήτεια άρχισαν με την λαμπρή υποδοχή της εικόνος της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, από τα Ιεροσόλυμα, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο ναό του Αγίου Ανδρέα, η οποία παρέμεινε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στο ναό μέχρι και τις 20 του μήνα. Χιλιάδες πιστοί, τόσο από την Πάτρα, όσο και από άλλες περιοχές, έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών.

Τα φετινά Πρωτοκλήτεια είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκαν από την Μητρόπολη της Πάτρας, πλούσιες εκδηλώσεις με την παρουσία χιλιάδων Πατρινών να τις παρακολουθούν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πρωτοκλητείων, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 18.00 το απόγευμα θα λάβει χώρα στο ναό του Αγίου Ανδρέα, η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωακείμ Νοτενών, της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης και άλλων αγίων και στη συνέχεια θα τελεστεί Εσπερινός για την εορτή των Αχαιών Αγίων, ενώ θα ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς, όπου ο Πατρών Χρυσόστομος θα βραβεύσει τους μαθητές που αρίστευσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Την επομένη, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, θα τιμηθεί η μνήμη των Αγίων της Αχαΐας στην πρωινή αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου, ο οποίος θα κηρύξει και τον Θείο Λόγο. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, εντός του ναού.

Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ναό του Αγίου Ανδρέα, θα τελεστεί η ακολουθία των Χαιρετισμών στον Άγιο Ανδρέα, με τη συμμετοχή της χορωδίας «Πανύμνητος». Την παραμονή της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου και τη συμμετοχή των προσκεκλημένων Αρχιερέων, ενώ στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα τελεστεί Αγρυπνία.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.