Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε την ελληνική βαλκανική πολιτική μέσω των … Πάτσηδων

Σιγήν ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση αναφορικά με τις καταγγελίες για … περίεργες, «επίσημες», υψηλόβαθμες επαφές του Πάτση στο Κόσοβο. Όλως «συμπτωματικώς», την περίοδο που βρέθηκε εκεί, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, και την περιοχή επισκέφθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών

Όταν οι συμπτώσεις πληθαίνουν, παύουν να είναι συμπτώσεις. Το Antinews αποκαλύπτει ότι τις ίδιες ημέρες, τον Οκτώβριο του 2020, που βρέθηκε το «κοράκι των κόκκινων δανείων», αποπεμφθείς βουλευτής της ΝΔ, Αντρέας Πάτσης, στο Κόσοβο, όπου συναντήθηκε σχεδόν με όλη την ηγεσία της περιοχής, συνομίλησε με τον Κοσοβάρο ομόλογό του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ εκεί βρέθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός -για θέματα οικονομικής διπλωματίας, μάλιστα- Εξωτερικών.

Οι «συμπτώσεις»

Ιδού τι συνέβη στο όχι και τόσο μακρινό 2020.

1.Στις 5 Οκτωβρίου 2020, ο Πάτσης βρέθηκε στην Πρίστινα για σειρά επίσημων επαφών στο υψηλότερο επίπεδο. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον τότε Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Avdullah Hoti, την υπουργό Εξωτερικών, Meliza Haradinaj-Stublla, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Fehmi Mehmeti, κ.α.

2.Στις 12 Οκτωβρίου 2020, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Avdullah Hoti. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου, «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας».

3.Την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, στο Κόσοβο βρέθηκαν οι υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός -για θέματα οικονομίας- Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Όπως προανήγγειλε τότε το υπουργείο Εξωτερικών, «θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Avdullah Hoti, την πρόεδρο της Βουλής, Vjosa Osmani, και την υπουργό Εξωτερικών, Meliza Haradinaj-Stublla».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, υποδέχθηκαν στην έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ – 3) στο Στρατόπεδο FILM CITY στην Πρίστινα, τον υπουργό Εξωτερικών κ.Νικόλαο Δένδια συνοδευόμενο από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ.Κώστα Φραγκογιάννη και στελέχη του Διπλωματικού Σώματος».

«Αναγνώριση» Κοσόβου

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση Πάτση – Κοσοβάρου πρωθυπουργού υπήρχαν στο τραπέζι οι σημαίες της Ελλάδας και του Κοσόβου. Μια τέτοια εικόνα είναι αντίθετη στην ελληνική πολιτική της μη αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.

Διπλωματικοί κύκλοι, μάλιστα, τονίζουν ότι στις επίσημες ελληνο-κοσοβάρικες συναντήσεις δεν υπάρχουν οι σημαίες των δύο χωρών, παρά μόνο οι ονομασίες «Αθήνα» και «Πρίστινα».

Από που κι ως που ο Πάτσης αποφάσισε να «αναγνωρίσει» το Κόσοβο; Εγκρίνει, άραγε, ο πρωθυπουργός τέτοιες πρωτοβουλίες, των οποίων μάλιστα ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία του Κ.Μητσοτάκη με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό;

Μπίζνες ή εξωτερική πολιτική;

Εύλογα, κάποιος θα αναρωτηθεί ως προς αυτές τις περίεργες χρονικές «συμπτώσεις». Και εύλογα καλείται η κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις. Τι συμβαίνει εδώ; Ιδιωτικοποιείται η εξωτερική πολιτική, και ο πρωθυπουργός στέλνει ως «απεσταλμένο» του τον Πάτση, ο οποίος όμως παράλληλα κάνει μπίζνες και για πάρτι του; Είναι όλα … αθώα και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ζήτημα, αφού πήγε απλά να κάνει προσωπικές μπίζνες;

Όπου υπάρχει καπνός πάντως, υπάρχει και φωτιά. Ακόμα και στα Βαλκάνια, πάντως, δε συναντάται με κάθε δικηγόρο και βουλευτή ο πρωθυπουργός μιας περιοχής και η υπουργός Εξωτερικών της. Πολύ περισσότερο, δε μπορεί να αποτελεί σύμπτωση ότι μερικές ημέρες αργότερα μιλάει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό αυτής της περιοχής, με τον οποίο συναντήθηκε προηγουμένως ο Πάτσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ούτε και στη συνέχεια της «επίσκεψης» Πάτση συναντάται ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα οικονομικής διπλωματίας, με αυτόν. Ο Κ.Φραγκογιάννης, μάλιστα, επί τούτου πήγε στο Κόσοβο μαζί με τον Ν.Δένδια. Για οικονομικά και επιχειρηματικά ανοίγματα μεταξύ της Ελλάδας και του Κοσσυφοπεδίου. Τυχαία, άραγε, «συνέπεσε» η παρουσία Πάτση στην περιοχή;

Να σημειωθεί πως σε ερώτησή 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή τίθενται τα εξής ερωτήματα (χωρίς, πάντως, να γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως όλα δείχνουν, τις χρονικές «συμπτώσεις» που αποκαλύπτει σήμερα το Antinews):

«Είχε οποιαδήποτε εμπλοκή το γραφείο του πρωθυπουργού ή μεμονωμένα στελέχη του στην προετοιμασία των παραπάνω συναντήσεων (σ.σ. του Πάτση στο Κόσοβο);

Ήταν ενήμερη η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και η αρμόδια διπλωματική αρχή στο Κόσοβο για τις παραπάνω συναντήσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, του βουλευτή και είχαν ρόλο στον προσδιορισμό τους;

Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι αρνητική, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το υπουργείο όταν έλαβε γνώση ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αυτές και ανακοινώθηκαν από τους επίσημους λογαριασμούς των αξιωματούχων του Κοσόβου (σ.σ. twitter και Facebook Κοσοβάρων πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών, κ.λ.π.), ως επίσημες συναντήσεις με εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας;»

Κάτι σάπιο υπάρχει

Οι «συμπτώσεις» αυτές, η παρουσία του Α.Πάτση στο Κόσοβο, όπως και η εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη στην παρουσίαση εκδήλωσης των … επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Πάτση στην Τουρκία, γεννούν εύλογα ερωτηματικά:

Ο Πάτσης έκανε μπίζνες μόνο για την πάρτη του, με την … ευγενική χορηγία της επικεφαλής της «φαμίλιας», Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τώρα ρίχνει ανάθεμα στο «κοράκι των κόκκινων δανείων»;

Ο Πάτσης έκανε μπίζνες -και- για λογαριασμό άλλων, εκμεταλλευόμενος πολιτικές πλάτες, με το αζημίωτο για την τσέπη του;

Ήταν «ταχυδρόμος» και φορέας (!) της βαλκανικής εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας;

Πάντως, η σιγή ιχθύος που επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι, εκτός από το την εμπλοκή Πάτση στο πρωτοφανές σκάνδαλο των κόκκινων δανείων, κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο κυβερνητικό βασίλειο της Δανιμαρκίας και της ΝΔ. Και όσο δε δίδει το μέγαρο Μαξίμου τις πρέπουσες και πειστικές απαντήσεις, τόσο θα εντείνονται αυτές οι υποψίες.

Ελληνικό Βαλκανιστάν

Οι βαλκανικές «περιπέτειες» Πάτση ευλόγως ξυπνούν μνήμες της περιόδου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οπότε κάποιοι «σύμβουλοί» του ή επιχειρηματίες λειτουργούσαν ως φορείς εξωτερικής πολιτικής της τότε Αθήνας, με το αζημίωτο βέβαια για τις μπίζνες τους.

Στην προκειμένη, πάντως, αν κρίνει κανείς από τις αναρτήσεις που έκανε η κοσοβάρικη ηγεσία τον Οκτώβριο του 2020 στα social media για την «επίσκεψη» Πάτση στην Πρίστινα, θα νόμιζε ότι το Κόσοβο επισκέφθηκε κάνας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και βάλε!

O Κοσοβάρος τότε πρωθυπουργός έγραφε στο Twitter: «Ουσιαστική συνάντηση με τον Έλληνα βουλευτή @patsis_andreas. Πολλές δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Εκτιμώ ιδιαίτερα τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η υποστήριξη της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική στην πολιτική μας πορεία προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Η τότε υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτησή της στο facebook, ανέφερε: «Υποδέχτηκα τον Έλληνα βουλευτή κ. Ανδρέα Πάτση, με τον οποίο μιλήσαμε για την πρόοδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών». Είχε, άραγε, κάποιος αρμόδιος κρατικός παράγων εξουσιοδοτήσει τον Πάτση να μιλάει εξ ονόματος της ελληνικής κυβέρνησης; Και συνέχιζε η τότε ΥΠΕΞ: «Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη του Κοσόβου προς την Ελλάδα για την εποικοδομητική συνεργασία τους σε πολλές διαδικασίες που συνδέονται με την ευρωατλαντική μας φιλοδοξία.»

Επίσης, «ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσόβου, Μεχμέτι, -σύμφωνα με τον κοσοβάρικο Τύπο- εξέφρασε την ετοιμότητά του να εμβαθύνει τη συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας να επενδύσει στο Κοσσυφοπέδιο».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.