Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εκκλήσεις Μακρόν σε Ερντογάν για συμμόρφωση με τη δυτική γραμμή

Συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου G20 στο Μπαλί είχαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το ουκρανικό, την παγκόσμια γεωπολιτική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, καθώς τις εντάσεις που σημειώνονται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έθεσε επί τάπητος μία από τις θέσεις που υποστηρίζει διεθνώς και η χώρα μας, δηλαδή το σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την αποφυγή με κάθε τρόπο της αναζωπύρωσης των εντάσεων τη Τουρκίας με την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή με υπαρκτή στον άμεσο ορίζοντα την προοπτική αποκλιμάκωσης των ανταγωνισμών για τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους και κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της έδρας της γαλλικής κυβέρνησης, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τις επιλογές της Ρωσίας στο ζήτημα της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία, με τους δύο προέδρους να επαναλαμβάνουν την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, άσχετα από τις κινήσεις που έχει υιοθετήσει σε διάφορες περιπτώσεις η Τουρκία για την έμμεση στήριξη της Ρωσίας.

Ως προς το ζήτημα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν πως, προς το συμφέρον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, οι εξαγωγές θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όσο και μέσω των ευρωπαϊκών ποταμών. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι υπολογίζει στη βοήθεια της Τουρκίας σε σχέση με την αντιμετώπιση κάθε απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως ελπίζει ότι το ζήτημα θα λήξει σύντομα, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ως προς τα θέματα του Καυκάσου, τα οποία επίσης απετέλεσαν, σύμφωνα με το Ελιζέ, αντικείμενο διαβούλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επανάληψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε και υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Τέλος, ο Εμναουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλο το τουρκικό λαό για τη βομβιστκή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία της συμπαραστέκεται στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.