Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εγκληματική αδιαφορία αστυνομικού τμήματος σε σοβαρή καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας

Εκδικάζονται  στο Πρωτοδικείο της Αθήνας τα ασφαλιστικά μέτρα μιας κακοποιημένης συντρόφου και μητέρας ενός ανήλικου τέκνου, η οποία εκτός από τον κακοποιητή και τις απειλές για τη ζωή της είχε να αντιμετωπίσει και την εγκληματική αδιαφορία του αστυνομικού τμήματος στο οποίο κατήγγειλε τα πολύ σοβαρά περιστατικά.

Η γυναίκα, μια εργαζόμενη χωρισμένη μητέρα ενός ανήλικου τέκνου, του οποίου ασκεί την αποκλειστική επιμέλεια από τη γέννησή του, απευθύνθηκε στη δικηγόρο της στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για προστασία της από τον πρώην βίαιο σύντροφο. Από εκεί ξεκίνησε ένας νέος Γολγοθάς σε μια υπόθεση που αποτελεί case study για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα με την ενδοοικογενειακή βία που οδηγεί μέχρι και στις γυναικοκτονίες.

Στις 2 Σεπτεμβρίου πρωινές ώρες, και μόλις μισή ώρα μετά το ραντεβού της με τη δικηγόρο, η γυναίκα άρχισε να λαμβάνει από τον πρώην σύντροφό της πληθώρα κλήσεων αλλά και άκρως απειλητικών μηνυμάτων στο κινητό της, μερικά από τα οποία περιείχαν απειλές για την ζωή της, όπως «η τιμωρία σου θα είναι παραδειγματική για να γίνεις παράδειγμα στην κοινωνία». Ο ίδιος την είχε απειλήσει πολλάκις στο παρελθόν, εξαπολύοντας απειλές βίας και βιασμού προς εκείνη και αγαπημένα της πρόσωπα. Η γυναίκα κρυβόταν επι μέρες σε φιλικό σπίτι. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, Ιωάννα Στεντούμη, της ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακραία σωματική, ψυχολογική και λεκτική βία και καθώς η δικηγόρος ευλόγως θορυβήθηκε, η γυναίκα μετέβη τρομοκρατημένη στο ΑΤ Φιλαδέλφειας, το οποίο ήταν ήδη ενήμερο κάποιες ώρες πριν από τη δικηγόρο ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Είχε μάλιστα αποστείλει αστυνομικούς να τη συνοδεύσουν στο ΑΤ.

Ωστόσο, μόλις μετέβη εκεί, έλαβε νέο απειλητικό μήνυμα από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος προφανώς την παρακολουθούσε («συνοδεία; Δεν το πας καλά»), γεγονός το οποίο κοινοποίησε στις αστυνομικές αρχές οι οποίες την αντιμετώπισαν με πλήρη αδιαφορία και δυσπιστία. Εφτασαν μάλιστα να της τονίσουν ότι «είχε αργήσει να καταγγείλει τις επαναλαμβανόμενες και άδικες πράξεις του πρώην συντρόφου της». Παρά τις παρακλήσεις της δικηγόρου για να ειδοποιηθεί εισαγγελέας ενδοοικογενειακής και να ληφθούν ανάλογα μέτρα προστασίας, η απάντηση ήταν ότι έχουν μιλήσει με το διοικητή και δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο προστασίας.

Στη συνέχεια άρχισε να καταθέτει για πάνω από 6 ώρες, μόνη και φοβισμένη, σε έναν χώρο εντός του οποίου είχε οποιοσδήποτε πρόσβαση, παρόντες ήταν μόνο άνδρες ενώ συνέχεια τη διέκοπταν στην κατάθεσή της για διάφορους άσχετους λόγους. Όλη εκείνη την ώρα δεχόταν δεκάδες τηλέφωνα και μηνύματα από τον πρώην σύντροφο ώστε να μην καταγγείλει. Οι αστυνομικοί τής έλεγαν ότι πρόκειται για «απλές απειλές» και ότι δεν συνιστά περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας μιας και το εν λόγω πρόσωπο ήταν πρώην σύντροφος (!) και συναφώς δεν υφίσταται λόγος κλήσης του εισαγγελέα ενδοοικογενειακής βίας, πολλώ δε μάλλον δεν χρειαζόταν να δοθεί άμεσα σήμα για να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω παρ’ ότι καταδίωκε τη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων. Μάλιστα του δόθηκαν αρκετές ώρες, ώστε να απομακρυνθεί.

Στη συνέχεια, κατόπιν πολλών πιέσεων της δικηγόρου και μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος δίχως να προσδώσουν την δέουσα προστασία σε ένα τρομαγμένο θύμα βίας, οι αστυνομικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με τον/την εισαγγελέα ενδοοικογενειακής βίας που επίσης, κατά την ενημέρωσή τους, εκτίμησε ότι δεν υπήρχε λόγος προστασίας για μια απλή απειλή. Αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί δικογραφία για απλή απειλή και όχι για ενδοοικογενειακή απειλή, ο μηνυόμενος δεν συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου και δεν ορίστηκαν αρχικά μέτρα προστασίας. Εκδόθηκε όμως -με νομική πρωτοβουλία του θύματος- προσωρινή διαταγή μη προσέγγισης σε απόσταση εγγύτερη των 500 μέτρων, είτε στους χώρους εργασίας είτε στο σπίτι της και απαγόρευσης κάθε επικοινωνίας του μαζί της.

Τα γεγονότα αυτά καταγγέλθηκαν και στον Συνήγορο του Πολίτη, που απέστειλε ερώτημα στην αστυνομία, ζητώντας έγγραφη ενημέρωση για τις απόψεις της για την υπόθεση και «για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των στελεχών σας αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας». Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.