Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΕΦΙΑΛΤΗΣ στο Μαξίμου! ΚΡΥΟΣ ιδρώτας για τον Μητσοτάκη…

Το μεσημέρι της Παρασκευής σε ένα τραπέζι κάπως απόμερο, στου “Ζώναρς” στην πλατεία Συντάγματος, οι δύο συνομιλητές δεν ήταν τυχαία πρόσωπα. Η αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειχναν να κάνουν μια όχι και τόσο ευχάριστη συζήτηση, με εμφανή τον προβληματισμό και χωρίς καθόλου χαμόγελα.

Ο κ. Οικονόμου αποτελεί ως γνωστόν πολιτικό “παιδί” της κ. Μπακογιάννη αφού θήτευσε και στο θνησιγενές κόμμα της, την Δημοκρατική Συμμαχία”, έως το 2012 εκπρόσωπος Τύπου, αλλά πλέον έχει κάπως μετατοπιστεί στην “άλλη όχθη” από τότε που ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον Κ. Μητσοτάκη. Χωρίς να είναι γνωστό τι ακριβώς συζητούσαν και σε ποιο βαθμό επεκτάθηκε η αλληλοενημέρωσή τους, το ραντεβού των δυο έχει από μόνο τη σημειολογία του καθώς σημειώνεται σε μια φάση που στο παρασκήνιο λέγεται τουλάχιστον ότι η πρώην υπουργός εκφράζει πολλές ενστάσεις και διαφωνίες για τους χειρισμούς που έχουν γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα περισσότερα και πιο έντονα “φίλια” πυρά να τα δέχεται η κυβέρνηση από τα μέσα του ομίλου Μαρινάκη.

Κατά πόσον είναι ειλικρινείς σε αυτές τις αγωνίες της η κ. Μπακογιάννη παραμένει κι αυτό άγνωστο αφού από την άλλη πλευρά η αποσταθεροποίηση και η αβεβαιότητα που αναπτύσσεται στο κεντρικό κυβερνητικό σύστημα ενισχύει το δικό της ρόλο ακόμη και στο περιβάλλον των λεπτών ενδοοικογενειακών ισορροπιών ενώ την επαναφέρει στο προσκήνιο των διεργασιών εν όψει των εκλογών αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως με την αυξημένη εμπειρία που έχει συσσωρεύσει, μπορεί να καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον -όπως υποστηρίζουν αρκετοί- ότι όλα αυτά που έχουν ξεσπάσει δεν αποτελούν μια συνηθισμένη κρίση αλλά ενέχουν ακόμη και “υπαρξιακούς” κινδύνους συνολικά για τη “δυναστεία Μητσοτάκη”.

Οι υποθέσεις των υποκλοπών αρχικά και του βουλευτή Πάτση στη συνέχεια έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ από το οποίο τα σοβαρά θραύσματα προκαλούν ήδη τεράστια ζημιά στην κυβερνητική εικόνα, όπως μαρτυρούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες μάλιστα φαίνεται ότι επιδέχονται ολοένα και λιγότερο εξωραϊσμό. Άλλωστε καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές ακόμη και οι συστημικές εταιρείες μετρήσεων επηρεάζονται αναγκαστικά από το ένστικτο της δικής τους αυτοσυντήρησης. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτές οι δύο υποθέσεις είναι -όχι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο- και συγκοινωνούντα δοχεία αν ληφθεί υπόψη εκτός από τη χρονοεισρά των γεγονότων ποιοι υπήρξαν οι πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο των υποκλοπών και με ποιους είχε προνομιακές σχέσεις, μακριά και από τα φώτα της δημοσιότητας, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γρεβενών.

Το σίγουρο είναι ότι -εν μέσω όλων των άλλων εκρηκτικών προβλημάτων με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τα αστεία επικοινωνιακά σόου του Αδ. Γεωργιάδη με το “καλάθι του νοικοκυριού”- το σκάνδαλο Πάτση ήρθε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω αποδόμηση ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργικού προφίλ. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης -εγκαταλείποντας την αισιοδοξία και τη σιγουριά με την οποία εμφανιζόταν μέχρι πρότινος- φαίνεται να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι μπαίνει στην πιο δύσκολη γι αυτόν περίοδο. Ακόμη και κατά το τριήμερο που πέρασε, μετά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στα Ζαγοροχώρια ίδρωσε κάνοντας ποδήλατο και extreme sports για να εκτονωθεί, αλλά ο πολιτικός ιδρώτας που τον διατρέχει πλέον είναι μάλλον διαρκής αφού για πρώτη φορά κοντινοί του άνθρωποι τον είδαν τόσο “άκεφο και αμίλητο”, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Η ζημιά από την υπόθεση Πάτση εξελίσσεται μεγαλύτερη, όπως πέραν των δημοσκοπικών ευρημάτων επιβεβαιώνουν από τις επαφές τους με τον κόσμο βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, από τις υποκλοπές οι οποίες μάλιστα επανέρχονται ως θέμα στο προσκήνιο πριν ακόμη σβήσει ο απόηχος από το πρωτοσέλιδο των “Νέων” “Υποκλοπές τέλος”. Τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του ομίλου Μαρινάκη είναι αυτά που σέρνουν τώρα το νέο χορό των αποκαλύψεων κάνοντας τον κ. Μητσοτάκη να ιδρώνει ακόμη περισσότερο προσπαθώντας να αντιληφθεί ποια είναι η συνέχεια που του επιφυλάσσεται. Οι ισχυρισμοί και οι πληροφορίες περί παρακολούθησης, πέραν του Ν. Ανδρουλάκη, υπουργών και στελεχών της σημερινής κυβέρνησης ανάβουν μεγαλύτερη φωτιά στο φιτίλι φέρνοντας αλλαγή στις ευρύτερες ισορροπίες στο πολιτικό και μιντιακό σκηνικό. Μπορεί μάλιστα τα Νέα και το Βήμα απλώς να φωτογράφισαν τον έναν από τους παρακολουθούμενους, αλλά μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είπε -σε συνέντευξή του στο “Κόκκινο”- ότι πρόκειται για τον Μιχάλη Χρυσοχοιδη, που είχε αποπεμφθεί στον ανασχηματισμό με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, το ηχητικό απόσπασμα μεταδόθηκε αυτούσιο από το Mega προς επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων, για όσους τυχόν δεν είχαν καταλάβει!

Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη δέχεται σοβαρότατο πλήγμα εκτός από το εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι “κεραυνοί” της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις υποκλοπές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και επισκέφθηκε την Αθήνα δίνοντας συνέντευξη Τύπου και συνδέοντας τις παρακολουθήσεις με “άτομα σε κυβερνητικούς κύκλους” μπορεί να μην δίνουν την χαριστική βολή, αλλά εξασθενούν ακόμη περισσότερο τη θέση του πρωθυπουργού στο διεθνή περίγυρο. Καθώς μάλιστα αυτή η συγκυρία είναι είναι από τις πιο κρίσιμες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά μας θέματα, ο κ. Μητσοτάκης χάνει ολοένα από το κύρος που απαιτείται να έχει ένας πρωθυπουργός για να συζητά και να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά. Όλο αυτό το σκηνικό μάλιστα επηρεάζει και την εσωτερική αβεβαιότητα εν όψει των εκλογών και εκτός από τα ποσοστά της ΝΔ ρίχνει διαρκώς περισσότερο τις μετοχές του κ. Μητσοτάκη στο “χρηματιστήριο της πρωθυπουργίας” κατά την επόμενη ημέρα των εκλογών. Κι αυτό, σε συνδυασμό με τις ανακατατάξεις και τις μετατοπίσεις στις συμμαχίες του προσκηνίου και του παρασκηνίου, που δεν αποκλείεται να πάρουν το αμέσως επόμενο διάστημα τεκτονική μορφή αν όπως ακούγεται ακολουθήσουν και άλλες εκκωφαντικές αποκαλύψεις, κάνει τον κ. Μητσοτάκη να χάνει τον ύπνο του…

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.