Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις της εταιρείας MRB, με την πιο πρόσφατη να καταγράφει τη μικρότερη διαφορά εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της MRB για λογαριασμό του OPEN, που διενεργήθηκε το διάστημα 31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου και παρουσιάστηκε απόψε, η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα διαμορφώνεται στο 6,1%, ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση (Οκτώβριος 2022) η διαφορά ήταν 6,8% και σε εκείνη του Σεπτεμβρίου 7%.

MRB

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29,1% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με 11,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ25 με 3%, ενώ το κόμμα Έλληνες φαίνεται να συγκεντρώνει 2,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 18% των ερωτηθέντων.

MRB

Στην παρούσα έρευνα παρατηρείται και η φθορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, όμως καταγράφει διαδοχικά φθορά, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται ενισχυμένος σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ειδικότερα, στην παρούσα έρευνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για το 38,1% (38,5% στην προηγούμενη και 38,9% στην αμέσως προηγούμενη). Αντίστοιχα ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται να θεωρείται καταλληλότερος για το 29,2% από 28,8% την προηγούμενη και 29% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα. Αξιοσημείωτο βέβαια και το 25,7% που δεν θεωρεί κάποιον απ’ τους δύο κατάλληλο.

Η έρευνα καταγράφει όμως και απόψεις ως προς το ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα θέματα οικονομίας και διαφάνειας/ διαφθοράς. Περισσότερη εμπιστοσύνη δείχνουν στον Αλ. Τσίπρα κατά 30,6% σε θέματα ακρίβειας / αισχροκέρδειας, συγκριτικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη που συγκεντρώνει 29,4%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βγάζει περισσότερη εμπιστοσύνη και σε θέματα στήριξης εισοδήματος των μικρομεσαίων, όπου προηγείται με 34,7%. Απ’ την άλλη ο πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος απ’ τους ερωτηθέντες για θέματα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με 37,6% έναντι 27% του Αλ. Τσίπρα.

MRB

Σε θέματα διαφθοράς / διαφάνειας οι περισσότεροι δηλώνουν πως δεν έχουν εμπιστοσύνη σε κανένα απ’ τους δύο, με ποσοστό 43,5%. Το 29,2% απαντά ο Αλ. Τσίπρας και το 24% ο Κυρ. Μητσοτάκης.

MRB

Η ακρίβεια αναδεικνύεται το βασικότερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες με ποσοστό 51,9%.
Ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση πως το 61,1% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί πως το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», που έχει πολυδιαφημίσει η κυβέρνηση, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

MRB

Ως προς τα σκάνδαλα που απασχολούν την επικαιρότητα, δηλαδή τις υποκλοπές και την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση που αγόραζε «κοψοχρονιά» «κόκκινα» δάνεια πολιτών, το 81,4% απαντά αρκετά και πολύ.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το 65,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το κόμμα της Ν.Δ. γνώριζε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Α. Πάτση αρκετό καιρό πριν από τη διαγραφή του, εννοώντας πολλούς μήνες πριν.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.