Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Υπόθεση φτώχειας : Πότε θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Έτσι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου.

“Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης” είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος επίσης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είπε πως “δεν είναι πανακριβο”. ” Είναι λίγο αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι και ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης. Έχουμε συναίσθηση τι γίνεται παγκοσμίως;”.

Η προκαταβολή εξαρτάται από την περσινή κατανάλωση
Σχετικά με τις αλλαγές σε σχέση με το επίδομα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα δοθεί προκαταβολή σε όσους πήραν και πέρσι το βοήθημα.

“Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος”, είπε.

“Μιλάμε για πάνω από μισό δισ. ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου”, πρόσθεσε.

Για την επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην αντλία των βενζινάδικων, που σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ επίκειται να υιοθετηθεί εκ νέου από την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως “εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία”.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα είπε πως από τον ΕΦΚ στα καύσιμα υπάρχουν έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν μπορούν να βρεθούν από αλλού, ώστε έστω προσωρινά να υπάρξει κατάργηση του φόρου, λέγοντας ακόμη πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί “Τι κάνουμε; Επιστρέφουμε χρήματα στα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παίρνουμε φόρους από όλους και από τον φτωχό που πάει στο βενζινάδικο, αλλά γυρίζουμε χρήματα μόνο στον φτωχό”.

Καλάθι του νοικοκυριού
Σε ότι αφορά το “καλάθι” του νοικοκυριού και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, ο κ. Σταϊκούτρας είπε πως “δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, καθώς “δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα καταλήξει στον καταναλωτή η μείωση”.

“Δεν μπορείς να επηρεάσεις την αγορά βάζοντας πλαφόν στα προϊόντα. Το πλαφόν επηρεάζει την δυναμική της αγοράς”, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής και το αίτημα και της Ελλάδας για ορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, ο Υπ. Οικονομικών είπε πως “το πλαφόν που ορθώς υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός είναι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στην ρίζα του”.

“Σήμερα, η Ελλάδα δίνει την μεγαλύτερη δημοσιονομική βοήθεια στους πολίτες της, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, είναι το 2% του ΑΕΠ”, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος δέχθηκε “βροχή” από ερωτήματα, μεταξύ άλλων και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.