Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το… καλάθι του Γεωργιάδη δεν βοηθά καθόλου τα νοικοκυριά

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δίχως συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χωρίς να αντιμετωπίζει τον πυρήνα του προβλήματος, έρχεται η κίνηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που αφορά στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και «πάγωμα» τιμών σε βασικά είδη διατροφής, έκανε λόγο για χαμηλές αυξήσεις σε 50 προϊόντα που θα επιλέξουν τα ίδια τα σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ προβαίνουν συνεχώς σε προσφορές προϊόντων προς τους καταναλωτές: και το εύλογο ερώτημα είναι ποια προϊόντα θα μπουν στο συγκεκριμένο «καλάθι», καθώς δεν υπήρξε καμία δέσμευση για συγκεκριμένα βασικά είδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μια κίνηση εντυπώσεων από την κυβέρνηση που μέχρι σήμερα παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τα μηνιαία άλματα στον πληθωρισμό που φέρνουν σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, του ΣΕΛΠΕ και της ΕΣΕΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι σε αυτό το «καλάθι» που συμφωνήθηκε –το οποίο θα προκύψει από 20 βασικές κατηγορίες και θα είναι διαφορετικό για κάθε αλυσίδα– θα συμπεριλαμβάνονται «50 προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού στο οποίο και θα δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές».

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι δεν μιλάει για “πάγωμα” τιμών, αλλά για «πολύ χαμηλές αυξήσεις» στα προϊόντα αυτά – ενώ για τα υπόλοιπα  προϊόντα αρκέστηκε να πει ότι «συνεχίζονται οι έλεγχοι κανονικά». Όπως ανέφερε, μάλιστα, με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ «δεν συζητήσαμε καθόλου για “πάγωμα” καθ’ όσον το “πάγωμα” δεν είναι και στο δικό τους χέρι».

Επίσης, εξέφρασε αισιοδοξία πως με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, αλλά αντέκρουσε πως ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή στον βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση. «Ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Πρέπει στις παρούσες έκτακτες συνθήκες να βρούμε και πιο έξυπνα εργαλεία», ήταν το επιχείρημα του κ. Γεωργιάδη.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων.

→ Νωρίτερα, με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σταμάτησε κάθε σκέψη για το ενδεχόμενο αλλαγής ωραρίου στα καταστήματα, έπειτα από τις σχετικές προτάσεις εμπορικών συλλόγων που είχαν προηγηθεί. «Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.