Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο ΟΠΕΚ+ «εκτελεί» ενεργειακά την ΕΕ και «πληγώνει» ΗΠΑ, Βρετανία και Νορβηγία: Μείωση παραγωγής κατά 2 εκ. βαρέλια!

Απάντηση των ισχυρών πετρελαιοπαραγωγών κρατών στο πλαφόν που επέβαλε η ΕΕ στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου – Η απόφαση στηρίζει οικονομικά την Μόσχα

Με μία απόφαση «βόμβα» οι ισχυρές πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+ προεξαρχόντων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, απάντησαν «σκληρά» στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δηλαδή να αγοράζεται φθηνότερα από τις διεθνείς τιμές.

Προκειμένου είπε η εμπνευσμένη πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντε Λάιεν: Η Ρωσία να πάθει ζημιά οικονομική 7 δισ. €. 

Δυστυχώς για τους Ευρωπαίους πολίτες αντί να πάθει η Ρωσίας 7 δισ. € οικονομική ζημιά, θα υποστούν οι ίδιοι οικονομική ζημία της τάξης των 50 δισ. €, τουλάχιστον από την αύξηση της τιμής τους πετρελαίου που θα συμπαρασύρει και τα παράγωγά του, βενζίνη κτλ. κατά 20% τουλάχιστον λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τη Ρωσία αλλά και τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών κρατών και να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια τηη ημέρα!

Σημειώνεται  ότι το αρχικό αίτημα Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ήταν για μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως αλλά μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΕ κρίθηκε ότι έπρεπε να μειωθεί η παραγωγή στην διπλάσια ποσότητα, για να σταλεί ένα «μήνυμα» στις δυτικές χώρες ότι οι εποχές της αποικιοκρατίας έχουν παρέλθει οριστικά.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ εκτός από τους Ευρωπαίους πολίτες που θα τους «τσακίσει», αντίστοιχες αυξήσεις θα υπάρξουν και στις δυτικές χώρες με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, όπως ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Βρετανία.

Να σημειωθεί πως είναι η μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό των Χωρών που εξάγουν πετρέλαιο αλλά και των συμμάχων του  από το 2020.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε πραγματικά μεγέθη αυτό αντιστοιχεί στα περίπου 880.000 βαρέλια την ημέρα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση οι τιμές του πετρελαίου (Brent) έφτασαν να υποχωρούν κατά 0,4% (στα 91,35 δολ. το βαρέλι), αλλά λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να ανεβαίνουν.

Οι χώρες που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+

Ανγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν, Δημοκρατία του Κονγκό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισημερινή Γουινέα, Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Βενεζουέλα, Aζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Καζακστάν, Μαλαισία, Μεξικό, Ομάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σουδάν και Νότιο Σουδάν

Η αμερικανική κυβέρνηση πηγαίνει αυτή τη φορά ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι θα φέρει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις και να αναζητηθούν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μειωθεί η εξουσία του ΟΠΕΚ επάνω στην διακύμανση των τιμών.

Να σημειωθεί ότι η πολιτική Μπάιντεν με την πώληση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ για την συγκράτηση των τιμών, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις εντός των τειχών, ενώ ανακύπτει και θέμα εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με όσους διαφωνούν με την συγκεκριμένη πολιτική.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.