Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μπαίνουν “κόφτες” στα νοικοκυριά για το επίδομα θέρμανσης

Αλαλούμ με το επίδομα θέρμανσης προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις δύο ταχύτητες κριτηρίων για παλιούς και νέους δικαιούχους, ενώ μπαίνουν «κόφτες» που αφήνουν εκτός ενίσχυσης εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η σύγχυση στους καταναλωτές οι οποίοι άλλαξαν τους καυστήρες για να βάλουν φυσικό αέριο και πρόσφατα έκαναν νέες μετατροπές για να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Όμως οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν αρχίσει να ξεφουσκώνουν με αποτέλεσμα να γίνεται πιο φτηνό και να συμφέρει περισσότερο. Στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται και το οικονομικό επιτελείο, με το ράλι στο πετρέλαιο κίνησης να ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη καθώς η αύξηση στην τιμή του diesel έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα αφού προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Εξέλιξη η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση να επαναφέρει άρον άρον την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης πιθανότατα από 1ης Νοεμβρίου και για ένα δίμηνο τουλάχιστον. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες αφού αξιολογηθούν οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου ενώ με βάση αυτές θα καθοριστεί και το ύψος επιδότησης, η οποία θα είναι οριζόντια. Στόχος είναι η τιμή στο diesel να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και να προσεγγίσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από 1,31 ευρώ το λίτρο ώστε να εξαλειφθούν τα κίνητρα για λαθρεμπορία.

Στο θέμα της επέκτασης της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης το οικονομικό επιτελείο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του λέγοντας ότι «δεν είναι του παρόντος, αφού η περίοδος λήγει στο τέλος του έτους». Ωστόσο πληροφορίες που έρχονται από το Μαξίμου κάνουν λόγο για συνέχιση της επιδότησης τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2023 αφήνοντας παράθυρο ακόμη και για αύξηση του ποσού πάνω από τα 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ).

Αλλαγές στα κριτήρια

Σε ό,τι αφορά το επίδομα για τη θέρμανση το τοπίο παραμένει θολό και πρακτικά θα ξεκαθαρίσει με την κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα προβλέπει αλλαγές στα κριτήρια και τα ποσά της ενίσχυσης. Ωστόσο ο πήχης θα πρέπει να κρατηθεί χαμηλά αφού ακόμη και με τα νέα κριτήρια η περίμετρος των δικαιούχων δεν ανοίγει όσο έπρεπε κανονικά σε σχέση με τον βαρύ χειμώνα που έρχεται…

Οι βασικότερες αλλαγές είναι ότι το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης αυξάνεται στα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, ενώ όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και όσοι μετατρέψουν τον καυστήρα σε πετρελαίου θα λάβουν διπλάσιο επίδομα που θα φτάνει έως τα 1.600 ευρώ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Για τους παλαιούς άγαμους δικαιούχους το περιουσιακό κριτήριο αναπροσαρμόζεται στα 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα καταβολής του επιδόματος η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου, με τα νοικοκυριά να έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να υποβάλουν την αίτησή τους, ενώ οι πληρωμές στους δικαιούχους θα «τρέξουν» στα τέλη Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα:

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης χρησιμοποιώντας ως μέσο θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή τηλεθέρμανση, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους), φέτος θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 14.000 ευρώ πέρυσι, σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο από 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ το όριο της ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο αλλά διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Παλαιοί δικαιούχοι με αλλαγή καυστήρα: Οσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Νέοι δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι, δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Υψος επιδόματος: Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φτάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Διεύρυνση δικαιούχων: Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.