Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Φρένο» στα οριζόντια μέτρα βάζει το Eurogroup

Άμεσες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη για τη μείωση των τιμών της ενέργειας μέσω πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ζητήσουν για άλλη μια φορά από την Κομισιόν οι αρχηγοί των κρατών – μελών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα την ερχόμενη Παρασκευή. Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Πράγας που είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων καλεί την Κομισιόν να εργαστεί επειγόντως για λύσεις στο ενεργειακό κόστος που γονατίζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

«Πρέπει να τεθεί πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, πρέπει η τιμή του να αποσυνδέεται από την τιμή του ρεύματος και η αγορά και η διανομή του να γίνονται πιο αποτελεσματικά από την Ευρώπη», διαμήνυσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι «καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως πάνω σε εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».

Φρένο στα οριζόντια μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και έμφαση πλέον μόνο στους ευάλωτους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών ενέργειας βάζει το Eurogroup σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το ράλι του πληθωρισμού.  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Πασκάλ Ντόνοχιου, «θα πρέπει να επικεντρώσουμε τη στήριξή μας σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που θα είναι προσωρινά και όπου είναι δυνατόν να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους της κοινωνίας μας».

Παράγοντες της αγοράς λένε πως θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην παγκόσμια αγορά αλλά θα την πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες. Στην Ελλάδα δε βλέπουν πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού όσο πρόβλημα τιμών και το 2023.  Σε εκδήλωση ο πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, «η Ελλάδα το 2023 κατά τη γνώμη μου δε θα έχει κανένα πρόβλημα εφοδιασμού αλλά οι λογαριασμοί θα είναι λίγο τσουχτεροί».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.