Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έξι αλυσίδες σούπερ – μάρκετ κάνουν κουμάντο στο 90% της αγοράς

Τον ορατό κίνδυνο να εξαπλωθούν σε όλη την αγορά οι συνθήκες ολιγοπωλίου που επικρατούν στον κλάδο των σουπερμάρκετ επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας για τα «50 προϊόντα με χαμηλές αυξήσεις», την οποία παρουσίασε ως απάντηση στην ακρίβεια ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΕΕΑ θυμίζει ότι οι έξι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς, επικαλούμενος τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Το μερίδιο αγοράς του Σκλαβενίτη προσεγγίζει το 32%, ακολουθούν τα Lidl με 17%, ο ΑΒ Βασιλόπουλος με 16%, οι Μασούτης, Μετρό και Γαλαξίας έχουν από 11,9%, 11% και 4% αντίστοιχα, ενώ άλλο ένα 3% έχει η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

«Αυτό που συμβαίνει στα τρόφιμα, και σε μεγάλο βαθμό ισχύει στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με πέντε μεγάλους ομίλους να καθορίζουν πρακτικά τις τιμές αφού ελέγχουν το συντριπτικό μερίδιο της αγοράς, κινδυνεύει να ισχύσει για όλους τους κλάδους, αν δεν στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» προειδοποιεί ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Απογοητευτικό για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαρακτηρίζει το γεγονός ότι τα πρώτα 6,5 δισ. χαμηλότοκων επιχειρηματικών δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα μοιράστηκαν μόλις 150 επιχειρήσεις. «Οι μικρομεσαίοι δυστυχώς δεν έχουν πολλά να περιμένουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν κρίνουμε από το πρώτο σκέλος των ενισχύσεων» καταλήγει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, επισείοντας άλλη μία φορά των κίνδυνο μαζικών λουκέτων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.