Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Amasia: Η νέα υπερήπειρος που σχηματίζεται στη Γη

Οι ειδικοί στην Αυστραλία λένε ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός μικραίνει αργά αλλά σταθερά, και στο (πολύ μακρινό) μέλλον θα σχηματίσει μια νέα υπερήπειρο, την Amasia. Καθώς το κάνει αυτό, οι τεκτονικές πλάκες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Αμερική σπρώχνονται προς τα δυτικά.

 

Κάποια στιγμή -αν και όχι για 200 ή 300 εκατομμύρια χρόνια- οι χερσαίες μάζες της Γης θα συναντηθούν με την Αμερική και την Ασία να συγκρούονται και να δημιουργούν το νέο εδαφικό σχηματισμό. Κάνοντας χρήση προσομοιώσεων σε υπερυπολογιστές, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Curtin στο Περθ της Αυστραλίας υπολόγισαν ότι θα σχηματιστεί μια νέα υπερήπειρος. «Οι γνωστές υπερήπειροι της Γης πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν με πολύ διαφορετικούς τρόπους, με δύο τελικά μέλη την εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια», γράφουν στο National Science Review. «Η πρώτη περιλαμβάνει το κλείσιμο των εσωτερικών ωκεανών, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει το κλείσιμο του προηγούμενου εξωτερικού υπερωκεανού».

Και προσθέτουν: «Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αποκλίνουσα συμπεριφορά των κύκλων των υπερηπείρων που περιλάμβαναν αλληλεπίδραση πρώτης τάξης μεταξύ των υποβυθιζόμενων τεκτονικών πλακών και του μανδύα. Εδώ εξετάζουμε αυτό το ερώτημα μέσω γεωδυναμικής μοντελοποίησης χρησιμοποιώντας ρεαλιστικές τεκτονικές διατάξεις».

Μια έκθεση του 2012 στο Science ανέφερε ότι το γεωλογικό αρχείο «αποκαλύπτει ότι τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου υπήρξαν τρεις υπερήπειροι». Η παλαιότερη γνωστή υπερήπειρος, η Νούνα, ενώθηκε πριν από περίπου 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Η επόμενη, η Ροδινία, υπήρχε πριν από περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια και η πιο πρόσφατη, η Πανγαία, ενώθηκε πριν από περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Chuan Huang, από την ερευνητική ομάδα Earth Dynamics Research Group του Curtin δήλωσε: «Τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι της Γης συγκρούονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια υπερήπειρο κάθε 600 εκατομμύρια χρόνια, γνωστό ως κύκλο υπερηπείρων. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές ήπειροι πρόκειται να ενωθούν και πάλι σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια».

 

Και πρόσθεσε: «Η νέα υπερήπειρος που θα προκύψει έχει ήδη ονομαστεί Amasia επειδή ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός θα κλείσει (σε αντίθεση με τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό) όταν η Αμερική συγκρουστεί με την Ασία. Η Αυστραλία αναμένεται επίσης να παίξει ρόλο σε αυτό το σημαντικό γήινο γεγονός, αφού πρώτα συγκρουστεί με την Ασία και στη συνέχεια θα συνδέσει την Αμερική και την Ασία όταν κλείσει ο Ειρηνικός Ωκεανός».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.