Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πυρ ομαδόν στη Βουλή για την ΠΝΠ που έφερε ο Μητσοτάκης για την ΕΥΠ

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Πειρεχομένου (ΠΝΠ) που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, που πριν από  λίγες ημέρες κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα παρακολούθησης με το κακόβουλο λογισμικό Predator, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας κουρελόχαρτο την ΠΝΠ ενώ ζήτησε εξηγήσεις απ’ τον Γιώργο Γεραπετρίτη ως προς την παρουσία του στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

«Θέλω να αναδείξω το μπάχαλο που έχει προκαλέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για να μην πάρει ο ίδιος την ευθύνη. Μπορεί να του φταίνε οι διευθυντές, αλλά η αρμοδιότητα και οι ευθύνες τις έχει ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει καν το θάρρος να έρθει και να μας απαντήσει» είπε ο κ. Σπίρτζης.

«Είστε ωτακουστές και όχι μόνο. Παίξατε πολύ με τη Δημοκρατία, με τους θεσμούς. Μέχρι εδώ!» τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όπως σημείωσε, «στα σήματα της ΕΥΠ αποκαλύπτεται ότι ζητούσαν την καταγραφή του ιδεολογικού τους υπόβαθρου. Φακέλωμα δηλαδή».

Ο κ. Σπίρτζης παρατήρησε ότι «σε αυτά τα θέματα τότε η ΝΔ, ο κύριος Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτους δεν έδειξαν κάποια ευαισθησία να απαντήσει. Αυτό που τον ένοιαξε ήταν να στείλει το Predator σε μένα και να δει με ποιους μιλάμε και τι λέμε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το μυαλό τους ήταν στο ποια στελέχη της ΕΥΠ μας έδωσαν τα σήματα».

«Αλλά εμείς δεν είμαστε σαν και εσάς. Δεν διακινούμε στον τύπο σήματα, δεν παρακολουθούσαμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, δεν ξεσκίσαμε την ΕΥΠ όπως εσείς ούτε την εικόνα της χώρας. Ντροπή σας» τόνισε.

Απευθυνόμενος δε ειδικά στον κ. Γεραπετρίτη είπε: «Τι πρωτοβουλία έχει πάρει η κυβέρνηση για to Predatοr; Πώς προστατεύετε τους πολίτες, τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς από το κακόβουλο λογισμικό; Δεν το κάνετε γιατί είστε οι ίδιοι εμπλεκόμενοι γιατί όταν τελείωνε το έργο της η ΕΥΠ, ενεργοποιούσε το Predator».

Πρώτη φορά «ο θύτης απευθύνεται, με προπετές ύφος, στο θύμα, και μιλά για εργαλειοποίηση, ενώ θα έπρεπε να σιωπά», είπε στην τοποθέτησή του ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, αναφερόμενος στην επίθεση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη. «Ελπίζω αύριο να μη χρειαστεί να αποδείξουμε, ότι περισσότερα ξέρουμε από όσα νομίζει η κυβέρνηση» είπε ο κ. Καστανίδης προαναγγέλλοντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Κατά το νομοσχεδίου τάχθηκε και η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, που είναι μια φορά υπόλογη για το «σκάνδαλο των υποκλοπών», είναι πολλαπλάσια εκτεθειμένη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία «επιχειρεί να ξεπλυθεί» από τις ευθύνες της.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μ. Απατζίδη, είπε ότι το «όλα στο φως” του πρωθυπουργού μετατράπηκε αμέσως σε ένα “απέραντο όλα στο σκοτάδι”». Όπως είπε, αντί ο πρωθυπουργός να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί, ζητά από τα κόμματα, από κοινού να εξετάσουν τις παθογένειες της ΕΥΠ, την ώρα που έχετε πιαστεί «στα πράσα».

Την απόσυρση της ΠΝΠ  ζήτησε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Α. Μυλωνάκης, ο οποίος έκανε λόγο για διαχρονικό σκάνδαλο υποκλοπών, ενώ επιφυλάχθηκε για τη στάση του, στην ολομέλεια της Βουλής.

Τώρα υπόσχεται απαγόρευση εμπορίας του Predator ο Γεραπετρίτης

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιολογήσει όλες τις προτάσεις που θα τεθούν στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Ανδρουλάκη, και ακολούθως να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, που θα υποστηρίζει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου “χωρίς εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια”, είπε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε δημιουργικές προτάσεις, που θα θέσουν πραγματικά ζητήματα και διαχρονικές παθολογίες, ώστε να αποκαταστήσουμε το κύρος της ΕΥΠ και να κάνουμε τη «δύσκολη συναίρεση μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων και της διασφάλισης της κρατικής/εθνικής ασφάλειας».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε επίσης ότι είναι άλλο το ζήτημα των νόμιμων παρακολουθήσεων και άλλο το ζήτημα των παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλων λογισμικών, που, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε “έξαρση” παγκοσμίως.

Διαβεβαίωσε τέλος για λήψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την παρούσα Βουλή: «Έχουμε κάθε διάθεση, να έχουμε πολύ σκληρές ρυθμίσεις, οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και την καθολική απαγόρευση στην εμπορία αυτών των λογισμικών, ώστε να φύγει από τη μέση η γάγγραινα αυτή» είπε.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.