Η λάμψη της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού ήταν διεθνής. Άλλωστε είναι από τις λίγες που είχαν μια μακρά και αξιόλογη πορεία στο διεθνές σινεμά, συμμετέχοντας σε πολλές διεθνείς παραγωγές.
Ας δούμε σε τίτλους τι έγραψαν τα διεθνή μέσα στην ανακοίνωση της απώλειάς της
Liberation: Η Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά είναι νεκρή
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης στις ιστοσελίδες τους αναφέρονται εκτενώς από σήμερα το πρωί στο θάνατο της Ειρήνης Παπά.
Η εφημερίδα Libération την χαρακτηρίζει μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς της, επισημαίνοντας ότι στον διεθνή χώρο έγινε δημοφιλής κυρίως από τους κινηματογραφικούς της ρόλους στην Ηλέκτρα και στον Ζορμπά. Η εφημερίδα σημειώνει πως σε αντίθεση με τη Μελίνα Μερκούρη που ενσάρκωνε «πληβείες προσωπικότητες», η Ειρήνη Παπά απέπνεε ένα αστικό «αριστοκρατικό μεγαλείο» στους ρόλους της.
Κλείνοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις της Ειρήνης Παπά ήταν γνωστές και ότι ήταν μέλος του ΚΚΕ, ενώ αναδημοσιεύει και μια δήλωση της Παπά στη Libération, το 1996, στην οποία έλεγε ότι «είναι γελοίο να μου ζητούν αυτόγραφα… δεν μου αρέσει ούτε να θαυμάζω ούτε να με θαυμάζουν» και ότι «αν ψηφίζεις είσαι ζωντανός, Δεν είμαστε θεοί. Είναι ένα πολιτικό δίδαγμα που μας έρχεται από το αρχαίο θέατρο».
La Repubblica: Πέθανε η Ειρήνη Παπά, η Πηνελόπη της «Οδύσσειας»
The New York Times: Η Ειρήνη Παπά, η ηθοποιός του «Ζορμπά» και αρχαίων τραγωδιών, πέθανε
Corriere Della Sera: Η Ειρήνη Παπά, η Ελληνίδα ηθοποιός, πέθανε 96 ετών
Le Figaro: Αξέχαστη στον «Ζορμπά» και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε», η Ειρήνη Παπά πέθανε στα 96 της
Η εφημερίδα Figaro στο αφιέρωμα της στην Ειρήνη Παπά την χαρακτηρίζει «μεγάλη τραγωδό» της οποίας «ένα μόνο αινιγματικό βλέμμα ήταν μια ολόκληρη σκηνή». Αναφέρεται εκτενώς στη διεθνή κινηματογραφική καριέρα της Ελληνίδας ηθοποιού υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «το βάθος του παιξίματος» της στη σκηνή τής επέτρεψε να ενσαρκώσει προσωπικότητες βγαλμένες από τον Ευριπίδη και τον Όμηρο.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι η Ειρήνη Παπά παρουσιάζοντας το 1980 στο Παρίσι, μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον δίσκο «Ωδές», είχε δηλώσει ότι ο παππούς της ήταν συλλέκτης δημοτικών τραγουδιών, ότι η ίδια ήξερε εκατοντάδες από αυτά και ότι με τον δίσκο αυτό θέλησαν να αναβιώσουν «την ελληνική ψυχή και τις παραδόσεις της». Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ειρήνη Παπά ήταν περισσότερο ένας ζωντανός μύθος και λιγότερο ένα διεθνές κινηματογραφικό αστέρι.