Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στο «μικροσκόπιο» της Εξεταστικής οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη

Αυλαία ανοίγει σήμερα, Τετάρτη, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε μετά και τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη πως έπεσε θύμα παρακολούθησης και ότι παραλίγο να πέσει και στην παγίδα του πανάκριβου κακόβουλου λογισμικού Predator.

Με τις αποκαλύψεις πια να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, με τελευταία τη σημερινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» ότι παρακολουθούνταν μέχρι και μη αρεστοί υπάλληλοι της ΕΥΠ, η κυβέρνηση καθίσταται όλο και πιο στριμωγμένη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε αυτές προστίθεται και το νέο «χτύπημα» απ’ τον βουλευτή της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Κώστα Τζαβάρα, που διαφοροποιήθηκε για την επίκληση του απορρήτου και ζητά να καταθέσουν εκ νέου οι Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων.

Ο Κώστας Τζαβάρας υπογραμμίζει ότι η επίκληση του απορρήτου είναι πρωτοφανής και «διασαλεύει την συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη του δημοκρατικού πολιτεύματος και δημιουργεί ένα απαράδεκτο προηγούμενο που περιορίζει – και στην εξεταζόμενη περίπτωση αχρηστεύει – την ελεγκτική λειτουργία της Βουλής προς την κυβέρνηση, η οποία αποτελεί θεμέλιο του κοινοβουλευτικού συστήματος».

Κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της Εξεταστικής αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η εκλογή προεδρείου (της Επιτροπής) και να γίνει συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος πιθανότατα θα οριστεί απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναμένεται να ανεβάσουν ακόμα πιο υψηλά τους τόνους στην Εξεταστική, ζητώντας εξηγήσεις για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Και τα δύο κόμματα έχουν ζητήσει επανειλημμένα απ’ τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τους θιγόμενους για ποιο λόγο τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

«Η κυβέρνηση Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον βαθιά τραυματισμένος από την υπόθεση των υποκλοπών. Η υπόθεση έχει βάθος και δε θα σβήσει ούτε θα ξεχαστεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτιμώντας παράλληλα πως «είναι τόσο μεγάλο το εύρος των υποκλοπών» που «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και συνέχεια».

Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση ακύρωσης της τροπολογίας που αφορά τη «παράλυση» της ΑΔΑΕ αλλά και την άρνηση να δοθούν όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών «προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα συμβατικής τους παρακολούθησης».

Απ’ τη μεριά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. το γραφείο Τύπου του κόμματος σε νεότερη ανακοίνωσή του σημειώνει: «Αφού δεν απέδωσαν οι συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει την σκανδαλώδη υπόθεση παρακολουθήσεων που την βαραίνει, προσπαθεί να την συγκαλύψει με απόπειρες συμψηφισμού. Ενάντια στις αοριστίες της Κυβέρνησης με στόχο τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού που αναζητά απαντήσεις, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής κινήθηκε θεσμικά δηλώνοντας πως συγκεκριμένες καταγγελίες και συγκεκριμένα περιστατικά παρακολουθήσεων θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθούν. Η Κυβέρνηση, αντί να κρύβεται πίσω από την επίκληση του απορρήτου που είναι αβάσιμη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εγγυάται ότι ακολουθώντας πιστά την θεσμική οδό θα απαιτήσει να χυθεί άπλετο φως για την υπόθεση που αφορά τον πυρήνα της Δημοκρατίας μας».

«Θέλουμε, ωστόσο, να αποφευχθεί μία απόπειρα συμψηφισμού των διαφόρων υποθέσεων παρακολούθησης, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτιστεί το όλο θέμα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι και στην επιτροπή των Θεσμών και Διαφάνειας οι κυβερνητικοί αρμόδιοι προσπαθούσαν να «κρυφτούν» πίσω από το απόρρητο. Από την άλλη είναι φανερό ότι η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, επί θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς, όμως, σαν ΠΑΣΟΚ εγγυόμαστε  ότι όλες οι υποθέσεις επί κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη θα διαλευκανθούν και ότι θα χυθεί άπλετο φως», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης για το θέμα της διερεύνησης της εξεταστικής για την υπόθεση Πιτσιόρλα».

Τα ονόματα των βουλευτών της Εξεταστικής

Η συγκρότηση της Επιτροπής έχει ως ακολούθως:

1. Θεοχάρης Θεοχάρης (Χάρης) –  Ν.Δ.

2. Καραγκούνης Κωνσταντίνος –  Ν.Δ.

3. Κελέτσης Σταύρος – Ν.Δ.

4. Κεφάλα Μαρία – Αλεξάνδρα – Ν. Δ.

5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης – Ν.Δ.

6. Κυρανάκης Κωνσταντίνος – Ν.Δ.

7. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος – Ν.Δ.

8. Μάνη – Παπαδημητρίου ‘Αννα – Ν.Δ.

9. Μαρκόπουλος Δημήτριος – Ν.Δ.

10. Μπουτσικάκης Χριστόφορος – Εμμανουήλ – Ν.Δ.

11. Ράπτη Ελένη – Ν.Δ.

12. Σπανάκης Βασίλειος – Πέτρος – Ν.Δ.

13. Τσαβδαρίδης Λάζαρος – Ν.Δ.

14. Φωτήλας Ιάσων – Ν.Δ.

15. Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος) –  Ν.Δ.

16. Βούτσης Νικόλαος – ΣΥΡΙΖΑ

17. Ελευθεριάδου Σουλτάνα – ΣΥΡΙΖΑ

18. Κατρούγκαλος Γεώργιος – ΣΥΡΙΖΑ

19. Ραγκούσης Ιωάννης –  ΣΥΡΙΖΑ

20. Τζάκρη Θεοδώρα – ΣΥΡΙΖΑ

21. Τζανακόπουλος Δημήτριος – ΣΥΡΙΖΑ

22. Τόλκας Άγγελος – ΣΥΡΙΖΑ

23. Φίλης Νικόλαος – ΣΥΡΙΖΑ

24. Λιακούλη Ευαγγελία – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

25. Μπιάγκης Δημήτριος – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

26. Καραθανασόπουλος Νικόλαος – ΚΚΕ

27. Ασημακοπούλου Σοφία-Χάϊδω – Ελληνική Λύση

28. Σακοράφα Σοφία – ΜέΡΑ25

29. Μπογδάνος Κωνσταντίνος – Ανεξάρτητος

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.