Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η JP Morgan προειδοποιεί: «Το χειρότερο σενάριο όσον αφορά το ρωσικό φ.α. δεν έχει συμβεί ακόμη»

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν θέλει να επιβάλει πλαφόν στην Ρωσία που είναι ο παραγωγός του φυσικού αερίου!

Ένας-ένας οι διεθνείς οργανισμοί αποκαλύπτουν ότι το μεγάλο πρόβλημα από τις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία το έχουν οι κοινωνίες-οικονομίες της Δύσης! Και μάλιστα πολλοί απορούν τι είναι αυτό που επιζητούν για να επιμένουν ορισμένοι για ακόμα ένα νέο πακέτο όπως θα ήταν το πλαφόν.

Την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει επ’ αόριστον τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λίγες ώρες αφότου η ΕΕ πρότεινε να εισαγάγει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Μακροπρόθεσμα, και πιο θεμελιωδώς, η ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών για μια σειρά από λόγους:

Το χειρότερο σενάριο όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει συμβεί ακόμη. Η σχετικά ήπια αντίδραση στην αγορά μετοχών και σε κάποιο βαθμό στην αγορά φυσικού αερίου φαίνεται να υποδηλώνει ότι η αγορά υποθέτει μια προσωρινή διακοπή του ρωσικού μέσω του Nord Stream 1 μόνο, ενώ η επανέναρξη των παραδόσεων φυσικού αερίου είναι αμφίβολη κατά την άποψή της JPM.

Δεύτερον, ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο Nordstream 1, η Ρωσία εξακολουθούσε να εξάγει καθημερινά 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του TurkStream και 37 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα μέσω της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί θεωρητικά ακόμη να μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ανάλογα με την ικανότητά της και την προθυμία της να απορροφήσει την υστέρηση των εσόδων.

Ο αγωγός μέσω Ουκρανία φαίνεται πιο ευάλωτος, παρέχοντας στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και άλλα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σαφώς, περαιτέρω περικοπές θα είχαν δυσανάλογο αντίκτυπο στις τιμές σε μια ήδη περιορισμένη αγορά.

Ίσως ο σαφέστερος δυνητικά θετικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης είναι τα βήματα για την αλλαγή του μηχανισμού τιμολόγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, εφόσον αποδειχθούν επιτύχουν και μειώσουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και, ίσως, του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα δημοσιονομικά κίνητρα από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιστάθμιση του αντίκτυπου των υψηλότερων τιμών ενέργειας στα νοικοκυριά βοηθούν, αλλά είναι απίθανο να κινητοποιήσουν τις αγορές.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.