Διψήφιο ποσοστό κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, αντλώντας νέα ωθηση από το ράλι των τιμών στην ενέργεια και σκαρφαλώνοντας σε νέο υψηλό.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 10% τον Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.
Η ενέργεια εμφανίζει και πάλι τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο με άλμα 40,8% σε σύγκριση με 38,6% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 11,8% σε σύγκριση με 10,6% τον Αύγουστο, τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας με 5,6% σε σύγκριση με 5,1% τον Αύγουστο και οι υπηρεσίες με 4,3% σε σύγκριση με 3,8% τον Αύγουστο.
Τα τελευταία στοιχεία ανοίγουν τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πραγματοποιήσει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τον Οκτώβριο. Η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις των επιτοκίων της από την αρχή του έτους, με την πρώτη τον Ιούλιο να είναι κατά 50 μονάδες – αν και είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της με μια μικρή αύξηση 25 μονάδων – και τη δεύτερη αυτό τον μήνα κατά 75 μονάδες.
Πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες τον Οκτώβριο καθώς το ράλι του πληθωρισμού δεν δείχνει κανένα σημάδι εξασθένισης, αντίθετα συνεχίζει να επιταχύνει. Η ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για “παρατεταμένη χρονική περίοδο”.
Στο 12,1% η Ελλάδα
Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ενίσχυση του ετήσιου πληθωρισμού στο 12,1% τον Σεπτέμβριο μετά από δύο μήνες μικρής αποκλιμάκωσης των τιμών (11,2% τον Αύγουστο και 11,3% τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο).
Διψήφια ποσοστά πληθωρισμού εμφανίζουν συνολικά 10 χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό εμφανίζει η Εσθονία με 24,2% και ακολουθούν Λιθουανία (22,5%), Λετονία (22,4%), Ολλανδία (17,1%), Σλοβακία (13,6%), Ελλάδα (12,1%), Βέλγιο (12%), Αυστρία (11%), Γερμανία (10,9%) και Σλοβενία (10,6%).
Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, εμφάνισε ετήσια άνοδο 4,8% τον Σεπτέμβριο, από 4,3% τον Αύγουστο.
Πηγή: capital.gr