Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ως πρόεδρος του τέταρτου κατά σειρά Ειδικού Δικαστηρίου στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, θα κηρύξει την έναρξη των συνεδριάσεων, που, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, αναμένεται να είναι θυελλώδεις καθώς, εκτός των άλλων, συμπίπτουν και με την πορεία προς τις εκλογές.

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως φυσική αυτουργό της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Πράξεις που και οι δύο αρνούνται ότι έχουν τελέσει.

Σύμφωνα με το βούλευμα που εξέδωσε το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, η Ελένη Τουλουπάκη δεν διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που είχαν υποβάλει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να μην κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ηθικός αυτουργός

Ως ηθικός αυτουργός της προαναφερόμενης πράξης της κατάχρησης εξουσίας περιγράφεται, με βάση το σκεπτικό του ίδιου βουλεύματος, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την επιρροή που ασκούσε στην Ελένη Τουλουπάκη, λόγω της ιδιότητάς του αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και της θέσης του στη ΕΥΠ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αφορά σε μία σειρά παρεμβάσεων που, κατά την κατηγορία, προέβη σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (εν ενεργεία και μη), οι οποίοι, μάλιστα, τις επίμαχες περιόδους χειρίζονταν σοβαρές υποθέσεις με πολιτικό και οικονομικό αντικείμενο.

Συγκεκριμένα, φέρεται να παρενέβη στο έργο της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία χειριζόταν δικογραφία με κεντρικό πρόσωπο τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Στο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την εισαγγελέα Εφετών, στη διάρκεια της οποίας περιγράφεται ότι της υπέδειξε  να επιστρέψει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, «απειλώντας την ότι έχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί προς την υπόδειξή του, προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της». Στη συνέχεια, κατηγορείται ότι παρενέβη στο έργο της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία διενεργούσε την έρευνα για την υπόθεση της Novartis, απαιτώντας επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή. Σε απάντηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι δεν είναι αυτής της σχολής, διατύπωσε σε βάρος τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Παρεμβάσεις

Ανάλογες παρεμβάσεις «χρεώνει» το βούλευμα στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ως προς το έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Ιούνιο λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ιδιαίτερη μνεία κάνουν οι δικαστές σε επίσκεψη του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, «που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και σε ερώτησή του αν διενεργεί σε βάρος του δημοσιογράφου των «ΝΕΩΝ» Γιώργου Παπαχρήστου έλεγχο, ενώ ο άνω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο, του ζήτησε να κοιτάξει «να φτιάξει κάτι», υπονοώντας να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου, αν και δεν υπήρχαν». Παράλληλα, φέρεται να παρενέβη και σε ανοιχτές υποθέσεις που χειριζόταν ο συγκεκριμένος εισαγγελέας για τους επιχειρηματίες Γιάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο καθώς και για τον Μιχάλη Σάλλα.

Οι τρεις εισαγγελείς είναι, μάλιστα, και μάρτυρες κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο. Τον κατάλογο συμπληρώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε και ρόλο επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος. Τέλος, μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων θα καταθέσουν στο δικαστήριο οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης-δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

https://www.in.gr/

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.