Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ακρίβεια: Ψάχνουν τρόπους να… ζεσταθούν οι πολίτες για τον χειμώνα

Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και διαχειριστές είναι σε απόγνωση για τον χειμώνα που έρχεται και αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν. Οι καταναλωτές, μετά το καλοκαίρι, παίρνουν στα χέρια τους, τους λογαριασμούς που έρχονται ο ένας μετά τον άλλον, ενώ όπως δηλώνουν στην κάμερα του OPEN ζεσταίνουν ένα δωμάτιο και τα υπόλοιπα είναι… κρύα, καθώς η ακρίβεια στην ενέργεια ξεπερνά κάθε όριο.

Την ίδια ώρα, περισσότερους δικαιούχους και μεγαλύτερα ποσά θα έχει φέτος το επίδομα θέρμανσης, με φόντο τη φωτιά που έχει πάρει η τιμή του πετρελαίου και την κυβέρνηση να εντάσσει το συγκεκριμένο μέτρο στο καλάθι των παρεμβάσεων μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

«Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, το βλέπετε και το παρακολουθείτε κάθε χρόνο και περισσότερα χρήματα και διεύρυνση της περιμέτρου, και φέτος δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό», δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης, Οικονόμου.

Πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα θέρμανσης

 

Την περασμένη χρονιά, τα ποσά κυμαίνονταν από τα 100 ευρώ και έφταναν έως και τα 750 ευρώ, που σημαίνει πως φέτος το επίδομα θέρμανσης θα είναι πολύ υψηλότερο, όπως και οι δικαιούχοι που θα έπρεπε να είχαν εισόδημα έως 20.000 ευρώ για τον άγαμο συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

 

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης όμως, βρίσκονται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς απαιτούνται τελικά, ακόμα μεγαλύτερα ποσά από τον προϋπολογισμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ψαλιδίζοντας το εύρος του πακέτου με τις νέες παροχές και επιδοτήσεις όπως, για τρόφιμα και καύσιμα.

 

 

«Μιλάμε για ένα ποσό, το οποίο θα υπερβεί τα 8,5 δισ. ευρώ. Ένα μικρό ποσοστό αυτού, σε σχέση με τα 8,5 δις, προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πεδίο της ενέργειας εκτιμούμε ότι αυτό θα προσεγγίσει τα 2 δις ευρώ», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, όταν η τιμή του φυσικού αερίου είναι κάτω από 100 ευρώ τότε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Για τιμές από 100 έως 200 ευρώ τη μεγαβατώρα το κόστος στον προϋπολογισμό υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αλλάζοντας το σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Bloomberg: Έτοιμη η Ευρώπη για παροχή ενέργειας με δελτίο – Σχεδόν αναπόφευκτη η εφαρμογή του μέτρου

 

Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η εφαρμογή του μέτρου για παροχή ενέργειας με δελτίο, αυτό τον χειμώνα στην Ευρώπη, φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

 

Όπως σημείωσαν το Σάββατο Γερμανοί αξιωματούχοι, είναι εγγυημένη η ασφάλεια του εφοδιασμού προς το παρόν, αφού η ρωσική Gazprom πήρε την απόφαση, την τελευταία στιγμή, να μη θέσει ξανά σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρησή του. Η κυβέρνηση αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου, όσο οι αποθήκες γεμίζουν.

Έως δυόμισι μήνες η επάρκεια φυσικού αερίου αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

 

Ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μούλερ, ωστόσο, τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι, ακόμα και με πληρότητα κατά 95% των αποθηκών φυσικού αερίου, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία, η επάρκεια θα ήταν μόνο για δύο με δυόμισι μήνες. Αυτή τη στιγμή, τα γερμανικά αποθέματα ανέρχονται περίπου στο 85%.

 

Ο Τιερί Μπρος, καθηγητής ενέργειας στο Παρίσι, αναφέρει στο δημοσίευμα ότι, «αυτή τη στιγμή η ΕΕ βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη, απαιτείται περαιτέρω μείωση της ζήτησης». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, πρέπει να μειωθεί ένα επιπλέον 3% της ζήτησης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.