Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αδυνατούν να πληρώσουν την επιστρεπτέα προκατοβολή 68.000 επιχειρήσεις

Tρίζει η επιστρεπτέα για 68.000 επιχειρήσεις καθώς συνεχίζεται ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ στα οικονομικά στοιχεία τους για το κριτήριο του τζίρου, ενώ την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία γι’ αυτές που δεν έχουν υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά. Πρόκειται για 25.000 υπόχρεους που εισέπραξαν κανονικά τα ποσά της ενίσχυσης από τους εφτά κύκλους της επιστρεπτέας, αλλά εξακολουθούν να έχουν εκκρεμότητες με το απαιτούμενο πλήθος των δικαιολογητικών.

Οσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες χάσουν την τελευταία διορία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα κληθούν να επιστρέψουν το 100% της ενίσχυσης εφάπαξ και μάλιστα με τόκο. Το ποσό θα εμφανιστεί ως φορο-οφειλή στον λογαριασμό που διαθέτουν στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Ηδη η ΑΑΔΕ περνά από κόσκινο τα κριτήρια με τους όρους για την απασχόληση και την πτώση του τζίρου σε 43.000 επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα για τον εντοπισμό κρουσμάτων παράνομης είσπραξης των φτηνών κρατικών δανείων με πλασματικές δηλώσεις ή με μη τήρηση της ρήτρας για την απασχόληση. Υπάρχει ήδη μια λίστα με περιπτώσεις φορολογούμενων που θεωρούνται ύποπτοι για καταστρατήγηση του νόμου καθώς εμφάνισαν μεγάλη πτώση του τζίρου ή με τροποποιητικές δηλώσεις άλλαξαν δραστικά τα οικονομικά στοιχεία τους.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που μετά τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι παραβίασαν τους προβλεπόμενους από τον νόμο όρους και προϋποθέσεις θα κληθούν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά των ενισχύσεων και μάλιστα εντόκως από την ημέρα χορήγησής τους. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την πλήρωση του κριτηρίου του τζίρου διενεργείται αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις στοιχείων από το «φορολογικό αρχείο» και τις υποβληθείσες δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς και με βάση πληροφορίες από τρίτους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεοι που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την τρίτη δόση να καταβάλλεται έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που εξόφλησαν την οφειλή εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον «κούρεμα» 15%.

Ηλεκτρονικοί έλεγχοι

Την ίδια στιγμή νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνει η ΑΑΔΕ και προχωρά έως το τέλος του έτους σε επιτόπιους ελέγχους με τη χρήση tablet από τους ελεγκτές. Με το νέο σύστημα παρέχεται η δυνατότητα καταγραφής όλων των δεδομένων για το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης, καθώς μέσω του tablet οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου και να επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Επίσης θα μπορούν να ελέγξουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου. Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν δικαιολογητικά, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουν εντόκως όλη την ενίσχυση που έχουν λάβε

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.