Οι υπέρογκες αυξήσεις που ανακοίνωσαν στα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο πολλές εταιρείες και κυρίως η ΔΕΗ που απογειώθηκε κατά 62,1%, στριμώχνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν κατάφερε να ανακοινώσει το ύψος της κρατικής επιδότησης μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι διαρροές από την πλευρά της κυβέρνησης πριν από την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων το περασμένο Σάββατο προεξοφλούσαν ότι θα δοθεί «πάση θυσία» αυξημένη επιδότηση, σε βαθμό που η επιβάρυνση για τους καταναλωτές να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη χαμηλότερη τιμή, 486 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα) στη βασική χρέωση των νοικοκυριών. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδότηση 337 ευρώ και έτσι απέμενε μια χρέωση γύρω στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Το Σάββατο, όμως, η ΔΕΗ «έσπασε τα ρολόγια» και ανακοίνωσε βασική χρέωση 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ποσόν αυτό προκάλεσε τεράστια έκπληξη αλλά και αμηχανία. Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό συνέβη διότι με την τιμολόγηση του Αυγούστου αφ’ ενός μειώνονταν τα κέρδη, αφ’ ετέρου υπήρχε κίνδυνος να αυξηθεί το μερίδιο της εταιρείας στους καταναλωτές.
Για να μην αυξηθούν υπέρογκα οι λογαριασμοί των εκατομμυρίων πελατών της ΔΕΗ και προκύψει υψηλή κοινωνική δυσαρέσκεια, η επιδότηση θα πρέπει να αυξηθεί από τα 337 στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αυτό αυξάνει υπέρμετρα την αιμορραγία για τον κρατικό προϋπολογισμό, για τον οποίο η μηνιαία επιβάρυνση τον Αύγουστο υπολογιζόταν στο 1,1 δισ. ευρώ. Εάν όντως ισχύσουν τα 600 ευρώ της επιδότησης, εικάζεται ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί κονδύλι σχεδόν 2 δισ. μόνο για τον Σεπτέμβριο.
Από την άλλη πλευρά προκύπτουν και τεχνικά θέματα. Υπάρχουν, πλέον, πέντε εταιρείες με τιμολόγια χαμηλότερα της ΔΕΗ, όπως φαίνεται και στο πινακάκι που παραθέτουμε. Ειδικά μία, η We Energy, προσφέρει τιμολόγιο με χρέωση 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχοντας ανακοινώσει αύξηση μόλις 12,24% σε σχέση με τον Αύγουστο. Εφόσον ισχύσει οριζόντια επιδότηση 600 ευρώ, οι πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας θα παίρνουν επιστροφή χρημάτων; Και οι πελάτες των άλλων εταιρειών (π.χ. Φυσικό Αέριο, ΖΕΝΙΘ) θα χρεώνονται φτηνότερα από τα σταθερά τιμολόγια του 2020 της ΔΕΗ που τώρα βαίνουν προς κατάργηση;
Φυσικό αέριο
Την περιπλοκότητα της κατάστασης και τις οδυνηρές συνέπειες της χρηματιστηριακής οργάνωσης της αγοράς επιτείνουν ταυτόχρονα δύο στοιχεία: οι προβλέψεις για αύξηση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου αλλά και οι ανακοινώσεις που προβλέπουν κάθετη αύξηση 43% στη σημερινή χονδρική τιμή, όπως ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η τιμή εκτοξεύεται στα 539,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα (έναντι 377,72 χθες) καθώς στο ενεργειακό μείγμα παραγωγής συνεχίζει να κρατά την πρωτοκαθεδρία (47,9%) το εισαγόμενο φυσικό αέριο, οι λιγνίτες βρίσκονται στο 17,8% και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χαμηλά στο 17,2%.
Η κυβέρνηση, μαζί με τις άλλες «εξισώσεις» που προαναφέραμε, θα κληθεί ταυτόχρονα να ανακοινώσει το πλαφόν στην αποζημίωση των παραγωγών ρεύματος, αλλά και να πείσει ότι το σύστημα που εφαρμόζει λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, όχι των επιχειρήσεων του κλάδου.
Πάντως, χθες από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Κ. Σκρέκας, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη στο Κατάρ, αποφάσισε να τοποθετηθεί μόνον επί της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκρέκας θεωρεί δεδομένο πως «οι Ελληνες πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό οι αρνητές της πραγματικότητας που επιχειρούν να το αποδώσουν στην ελληνική κυβέρνηση, απλώς ματαιοπονούν».
Παραδέχεται ότι η κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη «συνεχώς επιδεινώνεται με πιο πρόσφατο γεγονός την πλήρη διακοπή λειτουργίας του Βορείου Διαδρόμου (Nord Stream1) για τρεις μέρες στο τέλος Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom». Ως άλλα αποδεικτικά στοιχεία ο υπουργός χρησιμοποιεί τις επισημάνσεις Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που προ ημερών ξεκαθάρισε ότι «η ενέργεια και τα τρόφιμα αποτελούν στρατιωτικά εργαλεία στην υπηρεσία ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου» της Ρωσίας.
Πάντως, στην απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός, που δεν ανακοίνωσε χθες το ύψος των νέων επιδοτήσεων, αναφέρει πως αποτελεί «πλέον κοινή συνείδηση ότι η κυβέρνηση έχει προνοήσει εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επώδυνες συνέπειες από μια πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση».
Καταλήγοντας και παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί ρεύματος του Αυγούστου δεν έχουν ακόμη φτάσει στους καταναλωτές για να φανεί η πραγματική πραγματικότητα, ο κ. Σκρέκας προβλέπει ότι «όσοι επιδιώκουν να κατασκευάσουν μια εικόνα καταστροφής και να «επενδύσουν» μικροπολιτικά σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση, θα διαψευστούν το ίδιο ηχηρά, όπως συνέβη και τον προηγούμενο μήνα. Η μικροπολιτική και η πολιτική ψευδολογία, στην οποία τόσο αρέσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστή και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».