Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

“Δεν γνωρίζω , δεν γνωρίζω” … τι είναι το Predator;

Μετά τον πολιτικό σάλο που ξέσπασε, λόγω των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό του μήνυμα έδωσε εξηγήσεις. Εξηγήσεις που ωστόσο… προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις, καθώς ο Κ.Μητσοτάκης υποστήριξε αυτό που είχε διαρρεύσει και τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο, ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Ν.Ανδρουλάκη.

Παρόλα αυτά λίγες ημέρες μόνο μετά την εκλογή της και το σχηματισμό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε προς δημόσια διαβούλευση (και εν συνεχεία ψήφισε μέσα στον Αύγουστο του 2019) το νόμο περί επιτελικού κράτους, το βασικό της μπούσουλα δηλαδή πάνω στον οποίο θα στήριζε στη συνέχεια το σύνολο της πολιτικής της.

  • Ο λόγος για τον νόμο, που πήρε τον κωδικό 4622/2019 και κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Ιουλίου του 2019 και μεταξύ άλλων προέβλεπε (και προβλέπει ακόμα) τα εξής:
  • Συνιστάται η Προεδρία της Κυβέρνησης, ως αυτοτελής επιτελική δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, η οποία αποτελείται από τις ρητά μνημονευόμενες Υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ.λπ.) και παράλληλα, καταργείται η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
  • Στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στην οποία υπάγεται εφεξής η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), συνιστώνται η Μονάδα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, με τις μνημονευόμενες αρμοδιότητες, οι Γενικές Γραμματείες Συντονισμού (Εσωτερικών Πολιτικών και Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων) καθώς η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Με απλά λόγια η ΕΥΠ είχε πλέον μόνο ένα πρόσωπο στο οποίο λογοδοτούσε, τον πρωθυπουργό. Το ίδιο έγινε παράλληλα τόσο για την ΕΡΤ όσο και για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο δηλαδή κρατικά ΜΜΕ.

Οπότε υπάρχουν δύο αλήθειες: Είτε ο πρωθυπουργός το γνώριζε, είτε δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι τιμητικό για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Κ.Μητσοτάκης παρουσιάζεται από το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου ως ένας σοβαρός πρωθυπουργός που έχει τα πάντα υπό έλεγχο, οπότε το να επικαλείται το «δεν γνωρίζω» σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, πόσω μάλλον όταν δεν συνοδεύεται από παραίτηση.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πότε ξανά η συγκεκριμένη κυβέρνηση επικαλέστηκε το «δεν γνωρίζω». Ήταν Φεβρουάριος του 2021 όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα δήλωνε άγνοια για τα πεπραγμένα του Λιγνάδη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.