Το μπαλάκι στην εξέδρα συνεχίζει να πετάει η κυβέρνηση που βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων που κλυδωνίζει τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με διάγγελμά του, στο οποίο προσπάθησε να δραπετεύσει των ευθυνών, επιρρίπτοντάς τις –ως συνήθως– σε άλλους. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε το θέμα (αν και η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού), ενώ επένδυσε στην κινδυνολογία, μιλώντας για «σκοτεινές δυνάμεις» και «επικίνδυνο κόσμο». Φυσικά, ούτε κουβέντα για παραίτηση ή για το σύστημα Predator.
Αυξάνοντας την πίεση στο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε την άμεση διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τη διενέργεια έκτακτης συζήτησης, τονίζοντας με νόημα πως «η δημοκρατία όταν απειλείται δεν κάνει διακοπές».
Ωστόσο το Μαξίμου, προσπαθώντας προφανώς να κερδίσει πολύτιμο χρόνο (τόσο για «εκτόνωση» της κατάστασης, όσο και για δική της καλύτερη «προετοιμασία»), αρνήθηκε την άμεση επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου για να συζητηθεί αυτό το μείζον ζήτημα, αποφασίζοντας το άνοιγμα της Βουλής μόλις στις 22 Αυγούστου (δηλαδή, έπειτα από δύο εβδομάδες).
«Κοντός ψαλμός αλληλούια…» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφαση, προσθέτοντας παράλληλα πως «η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να επικρατεί της αλαζονείας και του αυταρχισμού».
Πυρ ομαδόν
Όπως ήταν αναμενόμενο, το διάγγελμα… υπευθυνότητας του πρωθυπουργού έτυχε καθολικής κατακραυγής από τα κοινοβουλευτικά κόμματα (κι όχι μόνο), που αποδόμησαν τις αβάσιμες αιτιάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα:
→ Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη», να τον κατηγορήσει ότι «δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί» και να τονίσει ότι «το απόστημα έσπασε και όλα θα αποκαλυφθούν».
→ Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε πως «δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη», καθώς «είναι ζήτημα Δημοκρατίας», προειδοποιώντας πως «δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας».
→ Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «αστείες δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος» από τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για προσήλωση «στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού».
→ Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων», καλώντας για άμεση προσφυγή στις κάλπες («πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα», είπε).
→ Το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «θέατρο Σκιών» και τόνισε ότι «ήρθε η ώρα λοιπόν, όχι μόνο για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και για την ολική ρήξη με το απολυταρχικό – ολιγαρχικό καθεστώς που τον στήριξε και το οποίο ποντάρει τώρα λογικές ανώδυνης εναλλαγής».