Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Πώς η Ελλάδα έγινε η χειρότερη χώρα της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου» – Νέο «χαστούκι» από Politico

Αιχμηρό ρεπορτάζ για την κατρακύλα της χώρας μας στην Ελευθερία του Τύπου

Εκτός από το άρθρο του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπόθεση υποκλοπών που έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό», το Politico με εκτενές ρεπορτάζ περιγράφει πώς η Ελλάδα κατέληξε να βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου.

Με τίτλο «Πώς η Ελλάδα έγινε το χειρότερο μέρος της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου», το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία παρουσιάζουν την πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο παράλληλα σύμπαντα των μέσων ενημέρωσης» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χρηστίδης, δημοσιογράφος στο Der Spiegel.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την κατάντια μας προειδοποιούν εδώ και χρόνια δημοσιογράφοι, αναλυτές μέσων ενημέρωσης, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και ερευνητές της ΕΕ. Η χώρα μας πλέον βλέπει τα βίαια και καταπιεστικά αποτελέσματα μιας χρόνιας διάβρωσης της ελευθερίας του Τύπου.

Όπως σημειώνει το Politico, το πρόβλημα ξεκίνησε στη διάρκεια της  ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, που αποσταθεροποίησε τη χώρα, πόλωσε την πολιτική της και αφαίρεσε από τα μέσα ενημέρωσης τα κέρδη που τα βοηθούσαν να παραμείνουν ανεξάρτητα. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έγιναν όλο και πιο «κομματικοί». Οι απειλές, οι επιθέσεις και οι παρακολουθήσεις με στόχο δημοσιογράφους αυξήθηκαν.

Η Λίστα Πέτσα και ο νόμος που στέλνει στη φυλακή τους δημοσιογράφους

Η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα, τονίζει το δημοσίευμα ενώ κάνει αναφορά στη  «λίστα Πέτσα» και στον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ισχυρισμό ότι θα περιορίσει την παραπληροφόρηση, αλλά τελικά άνοιγε τον δρόμο για την φυλάκιση δημοσιογράφων που θα έκαναν επικριτικά ρεπορτάζ. «Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κατασκοπευτικός ιστός που είχε παγιδεύσει δημοσιογράφους άνθισε σε ένα πλήρες σκάνδαλο που ανάγκασε δύο κορυφαίους αξιωματούχους να παραιτηθούν» σημειώνει το ρεπορτάζ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ο Γεραπετρίτης βγάζει «αγράμματο» τον Βενιζέλο!

«Η εγχώρια άποψη είναι εξίσου ζοφερή» σημειώνει το ρεπορτάζ και αναφέρεται στην δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Reuters σε 46 χώρες, σύμφωνα με την οποία Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν αν ο τοπικός τους τύπος ήταν ελεύθερος. Μόνο το 7% είπε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ήταν απαλλαγμένα από αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή, ενώ μόλις ένα 8% είπε ότι ήταν απαλλαγμένα από αδικαιολόγητη επιχειρηματική επιρροή.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ παρουσίασε λεπτομερώς τους φόβους της για το τοπίο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σε μια ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, μια επιτομή ανά χώρα για πιθανή δημοκρατική οπισθοδρόμηση μεταξύ των μελών. Η έκθεση απηχούσε τις ίδιες ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι δημοσιογράφοι και οι ομάδες για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης: αυξανόμενη βία κατά δημοσιογράφων, επιδείνωση του επαγγελματικού περιβάλλοντος, πιθανή πολιτική επιρροή στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. 

Σε δήλωσή του  στο Politico ο Τάσος Τέλλογλου σημειώνει: «Λόγω της οικονομικής κατάστασης, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης έχουν παραδώσει τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στην κυβέρνηση. Αυτό, σε συνδυασμό με μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι δεν κάνει τίποτα κακό, είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις καταγγελίες για ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται δημοσιογράφοι στη χώρα μας και φέρνει ως παράδειγμα την Δήμητρα Κρουστάλλη η οποία εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα «Το Βήμα».

«Το αποτέλεσμα, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι, είναι μια μεγαλύτερη ομοιογένεια του τι θεωρείται “ειδήσεις” στην Ελλάδα. Η ατζέντα είναι αρκετά εντυπωσιακή: Μια γρήγορη ματιά στις κύριες ειδήσεις στη χώρα συχνά αποκαλύπτει θέματα με την ίδια σειρά, με παρόμοιους τίτλους και παρόμοιο περιεχόμενο. Αρκετοί τομείς ρεπορτάζ θεωρούνται “ανέγγιχτοι”» σχολιάζει χαρακτηριστικά το Politico. Φυσικά, στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021, η οποία ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Κεραυνοί» από Ξανθό για τα κολπάκια Πλεύρη με τους νεκρούς

Το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις

Το δημοσίευμα κλείνει με την αποκάλυψη για το σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων.  «Όταν η κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητη από την εποπτεία των μέσων ενημέρωσης, τα αντανακλαστικά της αμβλύνονται και το κίνητρό της για κακή συμπεριφορά αυξάνεται», δήλωσε στο Politico ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Γιάννης Παλαιολόγος, προειδοποιώντας ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν δεν γίνουν σύντομα αλλαγές. «Θα ήταν καλό για εμάς να κάνουμε πράγματα που απαιτούν λίγο θάρρος τώρα, αντί να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη να δείξουμε μεγαλύτερο θάρρος στο μέλλον» σημείωσε.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.