Αυστηρού ύφους μεν, άγνωστης αποτελεσματικότητας δε, είναι η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που καταγγέλλει με πρωτοφανή οξύτητα τους προμηθευτές ενέργειας για παραπλανητικές διαφημίσεις και προειδοποιεί με δημοσιοποίηση ονομάτων και κυρώσεις αν μέχρι αύριο 4 Αυγούστου οι εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί.
Σε τι συνίσταται η παραπλάνηση που καταλογίζει στις εταιρείες η ΡΑΕ; Στο γεγονός ότι τα διαφημιστικά μηνύματα που κατακλύζουν τα ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ για τις χρεώσεις του Αυγούστου με βάση τον νέο μηχανισμό τιμολόγησης ανά μήνα «οικειοποιούνται» ως εκπτώσεις και προσφορές τις κρατικές επιδοτήσεις για τη μείωση των τελικών τιμών ρεύματος.
Η ΡΑΕ «εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών–διαφημίσεων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις επί των χρεώσεων προμήθειας, τεχνηέντως αποσιωπώντας το ότι οι εν λόγω “εκπτώσεις” συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ)». Θυμίζει ότι η επιδότηση για τον Αύγουστο είναι 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξάρτητα από το όριο κατανάλωσης, για κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες. Ιδια είναι η επιδότηση για τα αγροτικά τιμολόγια, ενώ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανέρχεται σε 250-300 ευρώ/MWh.
Η επιδότηση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή από κρατικούς πόρους, λέει η ΡΑΕ (σ.σ. για την ακρίβεια, με χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους ίδιους τους καταναλωτές κατά τον ένα χρόνο εφαρμογής της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, θα προσθέταμε εμείς), δεν συνιστά έκπτωση που παρέχεται από τους προμηθευτές, ορισμένοι από τους οποίους την παρουσιάζουν σαν εμπορικό προνόμιο στις διαφημιστικές καμπάνιες τους. Οι πρακτικές αυτές είναι παραπλανητικές, αθέμιτες, καταχρηστικές και παραβιάζουν κατάφωρα το υφιστάμενο πλαίσιο, καταλήγει η ΡΑΕ. Και θυμίζει ότι οι προμηθευτές βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου όφειλαν να επισημαίνουν την κρατική επιδότηση σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα, στους λογαριασμούς και στις ιστοσελίδες τους. Μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες των παρόχων είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ότι το παραπλανητικό χάος είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Βεβαίως, ούτε η κυβέρνηση, που διά του υπουργού Κ. Σκρέκα (μέσω ΣΚΑΪ, φυσικά) διαμηνύει ότι «θα είναι βαρύς ο πέλεκυς για αθέμιτες πρακτικές», ούτε η ΡΑΕ είναι εντελώς ανεύθυνες για τα διάπλατα παράθυρα διασποράς σύγχυσης στους καταναλωτές που αφήνει το νέο πλαίσιο. Κι αυτό, γιατί μόλις χθες διαμορφώθηκαν τα τελικά τιμολόγια των 16 εταιρειών που παρέχουν ρεύμα στη λιανική για τον Αύγουστο, μετά και την υποχρέωση να τα επανυπολογίσουν με βάση το πλαφόν των 5 ευρώ στο μηνιαίο πάγιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκεχυμένο παζλ εναλλακτικών προγραμμάτων με ευφάνταστες κρυπτογραφικές ονομασίες και με χρεώσεις που κυμαίνονται από 48 λεπτά έως και 1 ευρώ η κιλοβατώρα. Και είναι ένα ερώτημα τι έχουν απαντήσει οι εταιρείες στη ΡΑΕ, όταν τους ζήτησε να τεκμηριώσουν τις νέες χρεώσεις τους με βάση τα κόστη και τα περιθώρια κέρδους του νέου μηχανισμού τιμολόγησης όπως έχει νομοθετηθεί.
Η ΡΑΕ, λοιπόν, προειδοποιεί με «ξεμπρόστιασμα» από αύριο Πέμπτη τις εταιρείες που δεν θα αποσύρουν τα παραπλανητικά μηνύματα, αλλά και με τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος (άρθρο 36 του ν. 4001/2011). Ποιες κυρώσεις; Θεωρητικά η ΡΑΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που φτάνουν έως το 10% του ετήσιου τζίρου των εταιρειών, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Μάλιστα, με βάση τον σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. (1227/2011), η παραβίαση των απαγορεύσεων κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών, παράνομης ανακοίνωσης εμπιστευτικών πληροφοριών και χειραγώγησης της αγοράς μπορεί να επιφέρει πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ ή το διπλάσιο του ποσού των κερδών που αποκτήθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν λόγω της παράβασης όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα που συνήργησαν.
Για τα νομικά πρόσωπα-παραβάτες το πρόστιμο μπορεί να φτάσει το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών ή έως το διπλάσιο του ποσού των κερδών που αποκτήθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν λόγω της παράβασης. Πέραν αυτών, η ΡΑΕ μπορεί να αφαιρέσει και την άδεια προμήθειας από εταιρεία που συστηματικά παραβιάζει το νομοθετικό πλαίσιο.
Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τι έχει προηγηθεί εδώ και ένα χρόνο, πόσες χιλιάδες καταγγελίες έχουν γίνει από καταναλωτές για αυθαίρετες χρεώσεις και καταχρηστικές πρακτικές, με αποκορύφωμα τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη μονομερή επιβολή της, η νομιμότητα της οποίας αναμένεται να κριθεί στα δικαστήρια, χωρίς η ΡΑΕ να έχει επιβάλει κάποια κύρωση, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα της, κατά τα λοιπά, αυστηρής και ηχηρής προειδοποίησής της. Μακάρι αύριο να διαψευστούμε ευχάριστα.