Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι φόροι που πληρώνονται σήμερα – Η ώρα της λυπητερής!

Με αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμών για το φόρο εισοδήματος και της επιστρεπτέας προκαταβολής συνοδεύτηκε η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της ηλεκτρονικής υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα οι νέες καταληκτικές προθεσμίες για την πληρωμή των φόρων διαμορφώνονται ως εξής:

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

  1. Φόρος εισοδήματος: Σήμερα εκπνέει η προθεσμίας πληρωμής της πρώτης από τις 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση. Η καθεμία από τις υπόλοιπες επτά δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023. Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έχουν χρονικό περιθώριο να το πράξουν έως τις 31 Αυγούστου 2022.
  2. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και στους οποίους το εκκαθαριστικό με το τελικό ποσό της οφειλής έχει αναρτηθεί στο προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet έως τις 25 Ιουλίου. Εφόσον η οφειλή αποπληρωθεί σε μία δόση χορηγείται έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.
  3. Πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Η κάθε μία από τις επόμενες επτά καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023.

Τετάρτη 31 Αυγούστου

  1. Φόρος εισοδήματος: Καταβολή δύο μηναίων δόσεων του φόρου εισοδήματος Ιουλίου και Αυγούστου τόσο για τους φορολογούμενους που θα εκμεταλλευθούν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 όσο και για αυτούς που έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωσης αλλά δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην αποπληρωμή του φόρου. Σε κάθε περίπτωση όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής θα έχουν έκπτωση 3%
  2. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πληρωμή δύο δόσεων για οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή για επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.
    • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που μέχρι τις 25 Ιουλίου 2022 δεν είχαν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής χάνουν την έξτρα έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του κρατικού δανείου.
  3. ΕΝΦΙΑ: Καταβάλλεται η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις

Στο μεταξύ τα στοιχεία από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.388.066 φορολογικές δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα και υπολείπονται πάνω από 1 εκατ. μέχρι τα 6,4 εκατ. των δηλώσεων που είχαν ανέβει πέρυσι στο TAXIS. Με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης από την ΑΑΔΕ το 34,13% των φορολογουμένων (ή 1.838.946 δηλώσεις) πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 που συνολικά ανέρχεται σε 2,187 δισ. ευρώ ή 1.189 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 13,6% των φορολογουμένων ή 732.776 δηλώσεις προκύπτει επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 292,430 εκατ. ευρώ ή 399 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ για το 52,28% (2.816.880 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.