Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Καύσιμα: Πως τα 15 λίτρα βενζίνης με 20 ευρώ έγιναν 10!

Παρά την πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των καυσίμων δίνοντας μια ανάσα στους πολίτες η κατανάλωση βενζίνης έχει μειωθεί με τους πρατηριούχους να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, που μίλησε στην ΕΡΤ «ο κλάδος δεν πέρασε ποτέ χειρότερα».

Όπως δήλωσε οι πρατηριούχοι είναι και αυτοί θύματα της ενεργειακής ακρίβειας που έχει μειώσει την κατανάλωση, γεγονός που δημιουργεί δυσκολία στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Έχουμε αποκλειστεί από όλα τα επιδοτούμενα κεφάλαια από την Πολιτεία ενώ μας έχουν πάρουν τα χρήματα και από το πλαφόν» είπε ο κ. Κιουρτζής επισημαίνοντας ότι οι πρατηριούχοι καλούνται να αντεπεξέλθουν με λιγότερες καταναλώσεις.

«Παλαιότερα με 20 € έβαζες 15 λίτρα βενζίνη και τώρα βάζεις 10. Ο προϋπολογισμός ο οικογενειακός δεν σου επιτρέπει να ξαναβάλεις. Ο καταναλωτής έχει μειώσει τις μετακινήσεις του, πηγαίνει πιο κοντά για να κάνει το μπάνιο του. Το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί και συνεπώς ο όγκος των καυσίμων που πωλείται είναι μικρότερος» δήλωσε ο πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Πρόβλημα η παραβατικότητα στον κλάδο

Αναφερόμενος στο άλλο μεγάλο θέμα που ταλανίζει τον κλάδο, τη νοθεία των καυσίμων, ο κ. Κιουρτζής μέσα από τη θεσμική του ιδιότητα παραδέχθηκε ότι «ένα κομμάτι της υγιούς κατανάλωσης έχει να κάνει και με την παραβατικότητα». Με τον όρο αυτό περιέγραψε το λαθρεμπόριο, την ελλιπή παράδοση στις αντλίες, την υπερτιμολόγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση γιατί οι σωστοί επαγγελματίες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Όσον αφορά το θέμα της αποκλιμάκωσης της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης υποστήριξε ότι δεν είναι μικρή υπενθυμίζοντας ότι στα αστικά κέντρα η τιμή ήταν στα 2,45 € και τώρα είναι κάτω από 2 ευρώ.

 

«Από τα διυλιστήρια δεν μπορείς να αγοράσεις κάτω από 1.90 €/λίτρο στα αστικά κέντρα. Με 3 -4 % κερδοφορία δεν μπορεί να βγει μια επιχείρηση», πρόσθεσε.

 

Mιλώντας για την ενεργειακή κρίση και την στροφή των επιχειρήσεων στο πετρέλαιο ο κ. Κιουρτζής εκτιμά αυτό θα προκαλέσει αύξηση των τιμών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.