Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

H Ελλάδα θα εκδώσει τον Ρώσο «Mister Bitcoin» στις ΗΠΑ – Ένα ακόμα καρφί στο «φέρετρο» των ελληνο-ρωσικών σχέσεων

Ιδιαίτερα έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα είναι αποφασισμένη να εκδώσει τον Ρώσο «Mister Bitcoin», Αλεξάντρ Βίνικ, στις ΗΠΑ, ξέσπασε και πάλι, μετά την απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης να τον αθωώσει και να τον «επιστρέψει» στην Ελλάδα, απ’ όπου είχε σταλεί. Τώρα, η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει εάν θα εκδώσει τον Βίνικ στις ΗΠΑ

Ένα ακόμη καρφί στο «φέρετρο» των ήδη άσχημων ελληνο-ρωσικών σχέσεων, φέρεται ότι είναι αποφασισμένη να προσθέσει η Αθήνα. Πρόκειται για τον ονομαζόμενο Ρώσο «Mister Bitcoin», Αλεξάντρ Βίνικ, ο οποίος συνελήφθη στην Ελλάδα ενώ έκανε διακοπές, το 2017, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αφού κρατήθηκε για τρία χρόνια στην Ελλάδα, κάτι που από πολλούς νομικούς κρίθηκε επιεικώς απαράδεκτο, τον Ιανουάριο του 2020, εκδόθηκε στη Γαλλία για 19 κατηγορίες. Η γαλλική Δικαιοσύνη, όμως, τον αθώωσε για όλες τις κατηγορίες που είχε υποβάλλει σε βάρος του η Γαλλία. Τον καταδίκασε μόνο για μια κατηγορία που του προσάπτουν οι ΗΠΑ σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Το γαλλικό δικαστήριο έκρινε, επίσης, ότι Βίνικ δεν διέπραξε ποινικό αδίκημα, αλλά πλημμέλημα. Η ποινή φυλάκισής του ουσιαστικά έχει λήξει, αλλά ο ίδιος παραμένει κρατούμενος. Τώρα οι γαλλικές Αρχές των «επιστρέφουν» στην Ελλάδα, η οποία είναι πολύ πιθανόν να τον εκδώσει στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει απαγορεύσει την έκδοση του Ρώσου στην Ελλάδα.

Κατασκοπευτικό θρίλερ

Στην πραγματικότητα, ο Α.Βίνικ εδώ και πέντε χρόνια ζει ένα ιδιότυπο «εξπρές του μεσονυκτίου», έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Κάτι εξαιρετικά σπάνιο εκ μέρους κρατών – μελών της ΕΕ. Η υπόθεσή του έχει εξελιχθεί σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, ενώ εντονότατες είναι οι υποψίες ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μόνο «αθώο» δεν είναι. Να σημειωθεί ότι, στο μεταξύ, ο ίδιος πατέρας παιδιού, έζησε ενώ ήταν φυλακισμένος μια ανθρώπινη τραγωδία, αφού απεβίωσε η σύζυγός του.

Τώρα, η Γαλλία, προφανώς επειδή θέλει να αποφύγει τον στιγματισμό της με την έκδοσή στις ΗΠΑ, τον κάνει «μπαλάκι» και πάλι στην Ελλάδα, ρίχνοντας στη χώρα μας το βάρος της τελικής απόφασης. Κάτι που εάν συμβεί, θα είναι ένα ακόμα καρφί στο «φέρετρο» των ήδη προβληματικών ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Να σημειωθεί, πάντως, ότι και η Ελλάδα προ ετών ήθελε να αποφύγει τις επιπλοκές από μια πιθανή έκδοση. Τώρα, όμως, το ενδεχόμενο αυτό αυτή μοιάζει πολύ πιθανό.

Μπλόκο και σε Ρώσους διπλωμάτες

Αν και υπάρχουν έντονες υποψίες ότι ο Βίνικ έχει ήδη μεταφερθεί στην Ελλάδα, ουδείς αρμόδιος κυβερνητικός και κρατικός παράγων έχει προβεί σε διευκρινίσεις. Εκφράζεται, πάντως, η ελπίδα να μην έχει παραδοθεί ήδη στους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti, έως τώρα δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Βίνικ, ο οποίος εκδόθηκε από τη Γαλλία στην Ελλάδα την Πέμπτη.

Η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ότι δεν της επέτρεψαν να τον δει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί, παρών ήταν και εκπρόσωπος του προξενικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας, αλλά δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στο σημείο όπου εικάζεται ότι κρατείτο ο Βίνικ. Δεν επέτρεψαν ούτε στον μεταφραστή να περάσει.

Ο αστυνομικός – φρουρός (!) του Τμήματος του αεροδρομίου είπε ότι εκεί δεν υπάρχει πολίτης «με το ονοματεπώνυμο Αλεξάντρ Βίνικ». Είπε ακόμα ότι η Αστυνομία δεν είχε ειδοποιηθεί για την άφιξη του εκπροσώπου του ρωσικού προξενείου στην Αθήνα (!) και γι’ αυτό δεν τον άφησαν να περάσει. Επίσης, δεν επέτρεψαν και στον ανταποκριτή του RIA Novosti να εισέλθει στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ria Novosti, ο Βίνικ βρισκόταν μέσα στον χώρο των κρατουμένων του αστυνομικού Τμήματος, όπου και είχε φτάσει ένα ειδικό όχημα για τη μεταφορά κρατουμένων.

«Οι υπεύθυνοι κρύβονται»

Το Ria Novosti σημειώνει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι κρύβονται». Από τη μεριά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

Έδωσα στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου όλα τα έγγραφα ότι ο Βίνικ πρέπει να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, διερμηνέα και στην Υπηρεσία Ασύλου. Αν δεν το κάνουν αυτό, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δυσφημούν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα, και παραβιάσουν και τα δικαιώματα του Βίνικ. Ο κ.Μητσοτάκης γνωρίζει ότι υποβλήθηκε μήνυση κατά του πρώτου υπεύθυνου για παραβίαση των δικαιωμάτων του Βίνικ, της προέδρου Σακελλαροπούλου».

Ο Βίνικ συνελήφθη στις 25 Ιουλίου 2017, στη Χαλκιδική, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες τον κατηγορούν ότι εκεί παραβίασε τη νομοθεσία τους και δημιούργησε, χωρίς άδεια από τις Αρχές της χώρας, ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, μέσω του οποίου, κατά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, ξεπλύθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια. Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει 55 χρόνια φυλάκιση. Δηλαδή ισόβια.

Τον Ιανουάριο του 2020, εκδόθηκε στη Γαλλία για 19 κατηγορίες, αλλά το δικαστήριο αθώωσε όλες τις κατηγορίες που είχε ασκήσει η Γαλλία, με εξαίρεση μια κατηγορία που του προσάπτουν οι ΗΠΑ. Επιπλέον, το γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν διέπραξε ποινικό αδίκημα, αλλά πλημμέλημα. Η φυλάκισή του έληξε, αλλά ο Βίνικ παραμένει στη φυλακή.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.